Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γνωμοδότηση της ΕΛΜΕ Καστοριάς επί του Τεχνικού Προγράμματος - Προϋπολογισμού του Δήμου Καστοριάς


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                     Ημερομηνία: 16-11-2011
Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                                                     Αριθ. Πρωτ: -30-
Πληροφορίες:
Πανταζόπουλος Ιωάννης
6948194692                                                                          ΠΡΟΣ:
Αναστασιάδης Ιωάννης                                                         κ. Δήμαρχο Δ. Καστοριάς - Πρόεδρο
6977568255                                                                          της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης
elmekast@gmail.com


ΘΕΜΑ: Σύνταξη προϋπολογισμού – Τεχνικού Προγράμματος

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε – Πρόεδρε της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης,
ανταποκρινόμενη στο κάλεσμά σας για την γνωμοδότηση επί του Τεχνικού Προγράμματος και του Ετησίου Προϋπολογισμού του Δήμου Καστοριάς, η ΕΛΜΕ Καστοριάς, καταθέτει τις παρακάτω επισημάνσεις – προτάσεις:

α) Η οικονομική ενίσχυση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ουσιαστικά των σχολείων Α/θμιας – Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Καστοριάς, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες σας.
Όπως γνωρίζετε, φέτος βιώνουμε καθημερινά πρωτόγνωρες καταστάσεις στις σχολικές μας μονάδες, με τις ελλείψεις σχολικών εγχειριδίων, τις καταργήσεις – υποβαθμίσεις βασικών δομών και θεσμών στον χώρο της εκπαίδευσης, για τις οποίες σαφώς και δεν ευθύνεται ο Δήμος Καστοριάς, αλλά η ανάλγητη κεντρική κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης ενός εκ των πολυτιμότερων κοινωνικών αγαθών, αυτού της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Βασικότερη κλαδική επιδίωξή μας είναι η βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στις σχολικές αίθουσες, όπου επιτελούμε ως εκπαιδευτικοί το παιδαγωγικό μας έργο. Στην επιδίωξή μας αυτή ζητούμε την συνεργασία του Δήμου Καστοριάς, στους τομείς που σας αφορούν. Αναφερόμαστε κυρίως στην εξασφάλιση της θέρμανσης και της συντήρησης των σχολικών κτιρίων (βάψιμο, επεκτάσεις, ηλεκτρολογική και υδραυλική υποστήριξη), την προμήθεια υλικοτεχνικών υποδομών (φωτοτυπικά μηχανήματα, Η/Υ κλπ), την κάλυψη εξόδων ταχυδρομείου και άλλων λογαριασμών λειτουργίας του σχολείου και τέλος την προμήθεια αναλώσιμων καθημερινής χρήσης (χαρτί, μελάνι, καθαριστικά, γραφική ύλη).

β) Η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς μαθητές στην τεχνική εκπαίδευση, η οποία μάλιστα να προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις που προκύπτουν.
Θα θέλαμε να προτείνουμε τη δημιουργία νέων τομέων και ειδικοτήτων, προσαρμοσμένων στα νέα δεδομένα, ώστε να οδηγηθούν μαθητές στην τεχνική εκπαίδευση βλέποντας μια νέα επαγγελματική προοπτική.
Οι ειδικότητες αυτές είναι:
1) Τεχνικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και ανακύκλωσης,
2) Βιολογικών και εναλλακτικών καλλιεργειών.
Από τη Δημοτική Αρχή ζητάμε την προώθηση προτάσεων προς έγκριση για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (φωτοβολταϊκών συστημάτων – αιολικών γεννητριών – εγκαταστάσεις γεωθερμίας – ανακύκλωσης υλικών - παραγωγής βιομάζας κλπ) σε σχολικές μονάδες ή δημόσια κτίρια και εκτάσεις, ώστε εκτός της αποδεδειγμένης εξοικονόμησης δαπανών που θα εξασφαλίζεται, να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαθητές για την πρακτική εκπαίδευσή τους.
Επίσης, στα πρότυπα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας και του εξωτερικού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μία δημοτική έκταση για την εγκατάσταση δημοτικού φυτωρίου, με θερμοκήπιο, ώστε πέραν των υπολοίπων ωφελειών που θα αποφέρει, να χρησιμοποιείται και από τους μαθητές της προτεινόμενης ειδικότητας για την απόκτηση γνώσεων πάνω στις βιολογικές και εναλλακτικές καλλιέργειες.
Τέλος, η προώθηση πρότασης για την ίδρυση Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, θα βοηθούσε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να φοιτήσουν και να αποκτήσουν έναν τίτλο Β/θμιας Εκπ/σης, καθώς και να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους σε μία τεχνική ειδικότητα. Το κόστος για τον Δήμο Καστοριάς σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ελάχιστο, μιας και θα λειτουργεί στον χώρο όπου ήδη λειτουργεί το Ι.Ε.Κ. Καστοριάς και μάλιστα σχεδόν τις ίδιες ώρες.

γ) Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο, είναι η μετακόμιση του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς από το σχολικό κτίριο που φιλοξενείται προσωρινά (στο συγκρότημα των Γενικών Λυκείων), στο νεόδμητο σχολικό κτίριο, πίσω από τις εργατικές κατοικίες. Μία μετακόμιση η οποία θα απελευθερώσει ένα φιλόξενο κτίριο για να στεγαστούν και οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

δ) Τον περασμένο Ιούνιο με απόφασή του, το Υπουργείο Παιδείας, κατήργησε τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, δομή του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μεταβίβασε την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας τμημάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων στις Δημοτικές Αρχές.
Ένας επιτυχημένος θεσμός, με πολλά οφέλη για την κοινωνία, ο οποίος στην περιοχή μας λειτούργησε με κάθε επιτυχία και δυστυχώς φέτος έλειψε από την πόλη μας.

ε) Μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από 50 φορείς – συλλόγους και ενώσεις της περιοχής μας, έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να συνυπογράψουμε και να προωθήσουμε στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, ένα κοινό αίτημα όλης της κοινωνίας της Καστοριάς που αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου είναι απαγορευτική, δεδομένης της κρίσης και των αναγκών μας σε θέρμανση.

Αναγνωρίζουμε την βούληση, την προσπάθεια και την αρωγή σας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχολικές μας μονάδες. Η βοήθειά σας, ήταν και θα είναι πάντα σημαντική και απαραίτητη για την λειτουργία των σχολείων μας.
Σας βεβαιώνουμε ότι και οι εκπαιδευτικοί, καθημερινά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την άρτια λειτουργία των σχολικών μας μονάδων. Πολλές φορές μάλιστα και λόγω των σημαντικών ελλείψεων, με δικές τους δαπάνες, για την προμήθεια βασικών ειδών καθημερινής χρήσης.



                                                             Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

                               Ο Πρόεδρος                                                          Ο Οργ. Γραμματέας



                       Ιωάννης Πανταζόπουλος                                           Ιωάννης Αναστασιάδης




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Περ/κή Δ/νση
Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
Δυτ. Μακεδονίας
2) Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης
Π.Ε. Καστοριάς
3) Σχολικές Μονάδες
του ΠΥΣΔΕ Καστοριάς