Pages

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία


Κύριε Υπουργέ,

Σε πρόσφατες δηλώσεις σας τονίσατε ότι δεσμευτήκατε να επιβάλλετε την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες. Τονίσατε μάλιστα ότι η σχετική δήλωσή σας είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στο νόμο 1566/85. Είναι όμως γεγονός ότι ο νόμος 1566/85 προβλέπει την παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα πέραν του διδακτικού ωραρίου, προκειμένου ο εκπαιδευτικός να εκτελέσει  τα εξωδιδακτικά του καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείο (Διευθυντής,  Σύλλογος Διδασκόντων). Σε καμία διάταξη του ανωτέρω Νόμου δεν προβλέπεται η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο του, εφόσον δεν έχει κάποια εργασιακή υποχρέωση να επιτελέσει.

Καταγγελία για τη διακοπή της χρηματοδότησης της υποστήριξης των εργαστηρίων πληροφορικής με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Μ.E. καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας για τη διακοπή της χρηματοδότησης της υποστήριξης των εργαστηρίων Πληροφορικής με βάση το Ανοιχτό Λογισμικό.
Εδώ και πάνω από 10 χρόνια αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν λύσεις Ανοιχτού Λογισμικού Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts αγκαλιάζοντας πάνω από 1000 σχολικά εργαστήρια πληροφορικής. Τα λογισμικά αναπτύχθηκαν και συντηρούνταν από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης του ΙΤΥΕ Διόφαντος.

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Οδηγίες του ΟΟΣΑ για το Εκπαιδευτικό Σύστημα


(απόσπασμα από το συμπληρωματικό Μνημόνιο, σελίδα 27)
Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλες τις βαθμίδες για να βελτιώσει σημαντικά τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, διαφυλάττοντας παράλληλα την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Οι Αρχές θα αντιμετωπίσουν τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από ένα στέρεο πρόγραμμα δράσης ως τον Μάιο του 2018. Μια προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΟΣΑ τον Ιούλιο του 2017, το σχέδιο της έκθεσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και η τελική έκθεση ως τον Απρίλιο του 2018.

Αλήθειες και ψέματα για το ωράριο των εκπαιδευτικών


Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ διδάσκουμε μόλις 528 ώρες ετησίως έναντι 663 (στην Κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και  629 ωρών (στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) των συναδέλφων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, αυτό που εντέχνως παραλείπεται να αναφερθεί είναι ότι η συγκεκριμένη απόκλιση δεν οφείλεται στο μικρό εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο αλλά στην εξεταστικολαγνεία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Για την πρόταση μοριοδότησης των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας


Την τελευταία εβδομάδα είχαμε ένα μπαράζ διαψεύσεων από το υπουργείο παιδείας που αφορούσαν δημοσιεύματα για επικείμενες αλλαγές στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαψεύσουν το ίδιο το υπουργείο αφού με ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας η συμφωνία με τους “θεσμούς” περιλαμβάνει την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα, τη θέσπιση κριτηρίων για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
Στην επιφάνεια όμως βγήκε και η πρόταση του υπουργείου για την (ανά)μοριοδότηση των σχολείων της χώρας η οποία είναι σαφώς σε διαφορετική κατεύθυνση με την μέχρι τώρα τακτική αλλά και τις προτάσεις του οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ) οι οποίες διαμορφώθηκαν στην αρχή του 2017 μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει πληθυσμιακά, υψομετρικά, συγκοινωνιακά κριτήρια καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης, την οργανικότητα και την απόσταση από την έδρα του νομού.

ΑΔΕΔΥ: Απεργία 14 Δεκέμβρη


Συνάδελφοι, -σσες,
Στις 14 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, που και η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει.
Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ΤΩΡΑ περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Κι αυτό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότητας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη των δημοσίων εσόδων.

Πέμπτη 14 Δεκέμβρη Απεργούμε


ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017

    Στις 14 Δεκέμβρη οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους εργαζόμενους στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: περί αύξησης ωραρίου


     Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πιέσεις που ασκούν οι “θεσμοί” στο υπουργείο για περαιτέρω αύξηση του ήδη αυξημένου ωραρίου των εκπαιδευτικών, διεύρυνση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, να εφαρμοστούν δηλαδή άμεσα οι οδηγίες και κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ και των σχολαρχών. Ταυτόχρονα τα ίδια δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Υπουργό να αντιστέκεται “σθεναρά” και να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου το οποίο και διαψεύδει τα δημοσιεύματα αποσιωπώντας φυσικά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υπογράφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το έμμεσο μήνυμα – δίλλημα προς τους εκπαιδευτικούς είναι προφανώς: “ή δέχεστε το νέο λύκειο ή θα σας αυξήσουμε το ωράριο”, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις που διαφαίνονται για το νέο λύκειο.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το νέο λύκειο


Είναι εύκολα κατανοητό ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στην παιδεία όταν γίνεται κάτω από την πίεση μνημονίων, αυστηρής λιτότητας, υποχρηματοδότησης, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις επιταγές του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. του ΔΝΤ αλλά ακόμα και του ΣΕΒ δεν μπορεί παρά ενσωματώσει ανάλογα χαρακτηριστικά που τελικά θα μεταλλάξει το DNA του δημόσιου σχολείου προσδίδοντας του έναν ασθενικό φαινότυπο.
          Οι αντιδραστικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία στα επαγγελματικά λύκεια (μαθητεία, αυστηροποίηση πλαισίου λειτουργίας τμημάτων, ηλεκτρονικές εγγραφές, χαρακτηρισμός φοίτησης στο Α τετράμηνο κ.ά.) και είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν την τεχνική εκπαίδευση με τελικό στόχο την ένταξη της στον νέο ενιαίο χώρο  της κατάρτισης καταδεικνύει τον σχεδιασμό που υπάρχει και για το νέο λύκειο. Ένα σκληρό ταξικό λύκειο με μοναδικό προσανατολισμό την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από μία συνεχή και ανελέητη αξιολόγηση κυρίως από εξωτερικούς αξιολογητές, που θα οδηγεί όλο και περισσότερους μαθητές εκτός σχολείου, οι οποίοι αναγκαστικά θα βρίσκουν “καταφύγιο” στη μαθητεία και τη φθηνή κατάρτιση.