Pages

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση για την εισαγωγή στα τμήματα μουσικών σπουδών


Τέσσερις μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία στον Ν. 4589/2019 ( ΦΕΚ Α΄ 29-1-2019 ) γνωστοποιεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε τρία από τα πέντε συνολικά τμήματα, και συγκεκριμένα στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα ισχύσουν από φέτος – ενώ παραμένει ο παλιός τρόπος εισαγωγής στα άλλα δύο τμήματα μουσικών σπουδών.
Επίσης με την Υ.Α. ΦΕΚ 504 Β΄ 20-2-2019, τρεισήμισι μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, γνωστοποιεί στους μαθητές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η εξέταση των νέων πανελλαδικών μαθημάτων Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, και Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

Σχετικά με τους «μη παρακολουθούντες» μαθητές των ΕΠΑ.Λ.


Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το Α΄ τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. Η Υ.Α. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄120) όπως συμπληρώθηκε με την εγκύκλιο του πρ. Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη 14184/Δ4/26-01-2018, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Στην ειδική πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων κάθε Α' τετραμήνου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του/της μαθητή/τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών/ούσα και δε λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών. (Υ.Α. 103539/Δ4/24-06-2016 Β ́ 2081)».
Έτσι σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη τα ΕΠΑ.Λ. βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή. Η εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου θα φέρει αντιμέτωπα τα ΕΠΑ.Λ. με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων και ειδικοτήτων στα μέσα της χρονιάς.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία την βίαιη ανακατανομή ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Ταυτόχρονα η νέα μείωση των τμημάτων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος, θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.

Ο.Λ.Μ.Ε.: Ανακοίνωση - Κάλεσμα Συμμετοχής


Κινητοποιήσεις για τον 13ο – 14ο μισθό και για τους εκπαιδευτικούς που ήταν στη διαθεσιμότηταβτην Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, ώρα 12.30 μ.μ., στην Αθήνα (Υπουργείο Οικονομικών) και στη Θεσσαλονίκη (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης)

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην κινητοποίηση για τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού και για τους εκπαιδευτικούς που ήταν σε διαθεσιμότητα την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019:   
  • Στην Αθήνα στις 12:30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 12:30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
  • Σε όλη την Ελλάδα με αποφάσεις των Ε.Λ.Μ.Ε. όπου αυτές κρίνουν (ΔΔΕ, ΠΔΕ)

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης


Η κυβέρνηση μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού εφαρμογής του νόμου 4547/18 (ο νόμος για τις «νέες» δομές στην εκπαίδευση) που αφορά στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση του δημόσιου σχολείου και την ψήφιση του νόμου του «προσοντολογίου» που υποβαθμίζει την προϋπηρεσία των συναδέλφων αναπληρωτών, υπονομεύει του πτυχίο αφαιρώντας του επαγγελματικά δικαιώματα και ανοίγει την κερκόπορτα για την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση ολοκληρώνει σιγά – σιγά το πάζλ των αντιεκπαιδευτικών μέτρων αποκαλύπτοντας την εικόνα ενός δημόσιου σχολείου υποταγμένου στους κανόνες της αγοράς που πλήττει ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
      Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα οδηγήσει το λύκειο σε ακρωτηριασμό αφού ουσιαστικά χάνεται μία τάξη (Γ Λυκείου) ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται στενότερη πρόσδεση με την υπόθεση της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ο.Λ.Μ.Ε.: Εισήγηση προς τις Γ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε.


Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
         
Το τελευταίο διάστημα (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) η Ομοσπονδία ήρθε αντιμέτωπη με το Υπουργείο Παιδείας, με αιχμή το νέο σύστημα διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατέθεσε σχέδιο νόμου, το οποίο απείχε από τις θέσεις του κλάδου. Όπως είναι γνωστό η ΟΛΜΕ εγκαίρως είχε καταθέσει τη θέση της για τους μόνιμους διορισμούς, μία θέση που ελήφθη με ευρύτερη συναίνεση στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ και επισφραγίστηκε στη σχετική συνεδριακή διαδικασία. Δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας υιοθέτησε κριτήρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πρόταση της ΟΛΜΕ.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
          σας καλούμε όλους στη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς την Τρίτη 19/2 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Καστοριάς (3ου ΓΕ.Λ Καστοριάς) όπου θα συζητηθούν όλα τα επίδικα της περιόδου (πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δομή της Γ’ λυκείου, σύστημα διορισμών κ.ά.) αλλά και η στάση του κλάδου απέναντι στις συνεχείς αντιεκπαιδευτικές παρεμβάσεις του Υπ. Παιδείας στη Β/θμια Εκπ/ση.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα στις 18:30, με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων.

Κατάργηση του νόμου του «προσοντολογίου»


Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς καταγγέλλει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για την ψήφιση του νόμου του “προσοντολογίου” και τα κριτήρια διορισμού, που ο νόμος ορίζει στην εκπαίδευση. Η όλη διαδικασία έγινε όσο πιο εσπευσμένα γινόταν αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την πρεμούρα της κυβέρνησης να συνταχθεί με τις επιταγές του ΟΟΣΑ.

Ο.Λ.Μ.Ε.: Απουσίες μαθητών και εποχική γρίπη


Κύριε Υπουργέ,

Με την υπ. Αρ. εγκύκλιό σας Φ. 25/18448/Δ1/6-2-2019 αναγνωρίσατε την έξαρση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης την τελευταία χρονική περίοδο και ενημερώνετε και συστήνετε στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους τρόπους αντιμετώπισης της.
Μετά από τηλεφωνήματα συναδέλφων από όλη τη χώρα, σας εφιστούμε την προσοχή σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα το οποίο είναι ότι κάποιοι μαθητές βρίσκονται ή είναι κοντά στο όριο των απουσιών.
Για λόγους υγιεινής και σοβαρούς λόγους μη διασποράς του ιού της εποχικής γρίπης οι συγκεκριμένοι μαθητές ενώ είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται εκτός σχολικής μονάδας επιστρέφουν στα σχολεία λόγω του κινδύνου της μη προαγωγής τους λόγω απουσιών.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ο.Λ.Μ.Ε.: Για τις υποβολές μηνύσεων από την Πυροσβεστική και την επιβολή προστίμων σε Διευθυντές σχολείων


Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε αποδέκτες μιας πολύ σοβαρής κατάστασης που αφορά στην ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας στα ζητήματα πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων, καθώς και της απαράδεκτης τακτικής υποβολής μηνύσεων και στη συνέχεια χρηματικών προστίμων σε Διευθυντές (Μαραθώνα, Κορυδαλλό, Πειραιά).
Ερευνώντας το ζήτημα έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
  • Σύμφωνα με το Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α΄/8) στο άρθρο 75 (αρμοδιότητες των δήμων) παρ. στ΄ 1 αναφέρει «οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του Εθνικού συστήματος Α/θμιας και Β/θμιας παιδείας και ιδιαίτερα τη συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη των σχολικών κτιρίων».
  • Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 8440 (ΦΕΚ 318/2011) «καθορισμό λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών και ρύθμιση οικονομικών θεμάτων» δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων διαχειρίζονται χρήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, πολύ δε περισσότερο με τη σύνταξη ή την εφαρμογή ειδικών μελετών.
  • Σύμφωνα με το ΠΔ 71/1988 άρθρο 15 παρ. 1 και παρ. 2 «τα εκπαιδευτήρια περιλαμβάνονται στις κατηγορίες των κτιρίων που κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας επιβάλλεται σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας που συνυποβάλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία».
  • Σύμφωνα με την παρ. 3 του ίδιου άρθρου, ο έλεγχος για την ορθή εφαρμογή της μελέτης και τήρηση των διατάξεων του κανονισμού πυροπροστασίας σε όλα τα στάδια κατασκευής ανατίθεται από κοινού στις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολεοδομίας και Πυροσβεστικού Σώματος» και την παρ. 4 «οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρ. 433 του Ποινικού Κώδικα».
  • Το άρθρο 7 του ΠΔ 71/1988 όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α΄) αναφέρει αναλυτικά κατά κατηγορία κτιρίου τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να πληρούνται για όλα τα εκπαιδευτήρια και όχι μόνο για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
  • Στην Πυροσβεστική Διάταξη 13/2013 άρθρ. 2 παρ. 2 αναφέρει: «το πιστοποιητική πυροπροστασίας χορηγείται κατόπιν υποβολής αιτήματος του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή της επιχείρησης» και στην παρ. 7 «την ευθύνη για την τοποθέτηση, συντήρηση και καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχει ο εργοδότης που στην παρούσα και στις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας είναι ο ιδιοκτήτης – εκμεταλλευτής, ή (κατά νόμο) υπεύθυνος. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ο Ν. 3850/2010 όπως κάθε φορά ισχύει».
  • Σύμφωνα με το Ν. 3850/2010 (υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας) άρθρ. 3 παρ. 2 ορίζονται «για την εφαρμογή του παρόντος στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ ως επιχείρηση ή εργοδότης νοείται «Υπουργείο, Περιφέρεια, Νομαρχία ή άλλη αυτοτελής ή αποκεντρωμένη Δημόσια Υπηρεσία ή Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ. 8 του ίδιου νόμου «οι διοικητικές κυρώσεις και η βεβαίωση και είσπραξη προστίμων δεν εφαρμόζονται για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ».

Ο.Λ.Μ.Ε.: Για τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης του ν. 4547/2018


Το Υπουργείο Παιδείας, με την εγκύκλιο 220703/Δ3, που έστειλε σε όλες τις σχολικές μονάδες στις 21/12/2018, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να συγκροτήσουν τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, που προβλέπονται στο άρθρο 11 του ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α/12-06-2018), για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση.
Με βάση το άρθρο 11 παράγραφος 2 του ν. 4547 και την εγκύκλιο για τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης προβλέπεται συγκεκριμένα ότι «….στις σχολικές μονάδες που δεν λειτουργεί Ε.Δ.Ε.Α.Υ., συνιστάται για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών, η οποία υποστηρίζεται στο έργο της από το Κ.Ε.Σ.Υ., συγκροτείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και αποτελείται από το διευθυντή ή τον υποδιευθυντή του σχολείου, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ. και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος
Για να ασχοληθεί το ΚΕΣΥ με ένα παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (άρθρο 11, παράγραφος 4β) πρέπει να έχει «αιτιολογημένη εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων προς το Κ.Ε.Σ.Υ., από την οποία να προκύπτει ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές παρεμβάσεις από τη σχολική μονάδα του μαθητή, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών, καθώς και το βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο έχει συνταχθεί και υλοποιηθεί από την Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ή την Ομάδα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης»!

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Εκδικάστηκε σήμερα στο ΣτΕ η υπόθεση για τον 13ο και τον 14ο μισθό



          Εκδικάστηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορούσε στο 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.
          Ως γνωστόν η υπόθεση εισήχθη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, ύστερα από την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν.4093/12, με τις οποίες καταργήθηκε εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός.
          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως σας είχε ενημερώσει, έκανε σήμερα νομική παρέμβαση στο ΣτΕ, αφού το θέμα αφορά το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.