Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Σχετικά με τους «μη παρακολουθούντες» μαθητές των ΕΠΑ.Λ.


Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το Α΄ τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. Η Υ.Α. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄120) όπως συμπληρώθηκε με την εγκύκλιο του πρ. Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη 14184/Δ4/26-01-2018, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Στην ειδική πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων κάθε Α' τετραμήνου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του/της μαθητή/τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών/ούσα και δε λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών. (Υ.Α. 103539/Δ4/24-06-2016 Β ́ 2081)».
Έτσι σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη τα ΕΠΑ.Λ. βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή. Η εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου θα φέρει αντιμέτωπα τα ΕΠΑ.Λ. με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων και ειδικοτήτων στα μέσα της χρονιάς.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία την βίαιη ανακατανομή ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Ταυτόχρονα η νέα μείωση των τμημάτων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος, θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.


Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. καλεί:

·       Τη Διοίκηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της που θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά.
·       Τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν στη σύνταξη της ειδικής πράξης για τον χαρακτηρισμό των μη παρακολουθούντων μαθητών. Σε καμιά περίπτωση να μην δεχτούν τροποποίηση της ανάθεσης μαθημάτων και της κατανομής ωρών στη μέση της σχολική χρονιάς. Οι σύλλογοι διδασκόντων είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό φοίτησης στο τέλος της χρονιάς και ταυτόχρονα να αναθέσουν μαθήματα και κατανομή ωρών στους καθηγητές του σχολείου.
Τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να σταματήσουν τις προσπάθειες για την αύξηση των υπεραριθμιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου