Pages

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η «Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» το άλλοθι της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση, τον μαρασμό και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Μια νέα καμπάνια έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, που την ονομάζει «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.». Μια καμπάνια που φαινομενικά επιχειρεί να φτιασιδώσει την πολιτική της που έχει οδηγήσει  τα ΕΠΑ.Λ. σε συρρίκνωση και μαρασμό. Μια πολιτική που οδηγεί βήμα - βήμα στην εφαρμογή του μοντέλου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) με βάση τη μαθητεία και το μπάσιμο των εταιριών στα σχολεία που προωθεί η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ.
          Είναι γνωστές οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν οδηγήσει την Επαγγελματική Εκπαίδευση στη σημερινή κατάσταση:
·         Το 2013 επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο  Αρβανιτόπουλος κατήργησε βασικούς τομείς και ειδικότητες του ΕΠΑΛ, προς όφελος των ιδιωτικών σχολείων. Τότε βγήκαν σε διαθεσιμότητα με στόχο την απόλυση 2500 εκπαιδευτικοί. Επανήλθαν μετά από σκληρούς αγώνες των εκπαιδευτικών δυο χρόνια αργότερα το 2015.
·         Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ανέλαβε το 2015 μείωσε τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα σπουδών των τομέων και ειδικοτήτων του ΕΠΑ.Λ. κατά 20% έως και 50%  και τα μετέφερε στις επιχειρήσεις μέσω της μαθητείας του 4ου έτους.
·         Όλα τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί-συγχωνευθεί εκατοντάδες τμήματα γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ., μέσω του αυτόματου κόφτη του κατώτερου αριθμού εγγεγραμμένων και παρακολουθούντων μαθητών, που υπηρετείται απ’ το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών.
         

          Με το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να δείξουν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν δομές ενίσχυσης  για τους μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων.  Για τον συντονισμό των δράσεων του προγράμματος σε κεντρικό – επιτελικό επίπεδο στο Υπουργείο Παιδείας δημιουργήθηκε έως τον Αύγουστο 2022 αμειβόμενη επιτροπή, με πρόεδρο τον κ. Κοτσιφάκη και μεταξύ των μελών της τον κ. Μουστάκα. Η δράση αυτή είναι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και θα λειτουργήσει έως ότου εξαντληθούν τα χρήματα που προβλέπονται γι’ αυτό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει:
·         Την διδασκαλία των Ελληνικών και των Μαθηματικών της Α’ τάξης ΕΠΑ.Λ. από δύο εκπαιδευτικούς.
·         Την πρόσληψη ψυχολόγων για την υποστήριξη των μαθητών.
·         Θεσμοθετεί τον Σύμβουλο καθηγητή.
·         Εντάσσει στο πρόγραμμα του σχολείου “Σχέδια Δράσης» που θα οργανωθούν χρηματοδοτηθούν και θα ελεγχθούν από ιδιωτική εταιρία με χρήματα του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Εκπαιδευτικό προσωπικό ενίσχυσης των μαθητών
          Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί και παλεύει χρόνια τώρα για να δημιουργηθούν μόνιμες δομές που να είναι ενταγμένες στο δημόσιο σχολείο και που θα βοηθούν και θα στηρίζουν τους μαθητές του.
          Οι δομές αυτές είναι απαραίτητες σε όλα τα σχολεία και τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι μόνο στα ΕΠΑ.Λ. Μπορούμε να πούμε ότι η βοήθεια των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία, αλλά γίνεται κατόπιν εορτής αφού δεν είναι εύκολο να καλυφθούν μαθησιακά κενά που συσσωρεύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης η βοήθεια του δεύτερου εκπαιδευτικού στην τάξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα ουσιαστική αφού δεν συνδυάζεται από πρόσθετη βοήθεια εκτός τάξης, κάτι που έχουν απόλυτη ανάγκη οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. Αποτελεί τραγέλαφο δε το γεγονός να προσλαμβάνεται ο δεύτερος εκπαιδευτικός για την βοήθεια των μαθητών και να μην υπάρχει ο εκπαιδευτικός του μαθήματος στο ΕΠΑ.Λ. ή να λείπει εκπαιδευτικός της ίδιας ειδικότητας από άλλο σχολείο της ίδιας περιοχής.

Η πρόσληψη Ψυχολόγων
          Η συνδρομή Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών επιβάλλεται να είναι μόνιμη σε όλα τα σχολεία της Δημόσιας εκπαίδευσης και όχι να εντάσσεται στη λειτουργία ενός προγράμματος που έχει ημερομηνία λήξης. Προφανώς η ένταξη αυτών των αναγκαίων δομών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης απαιτεί πρόσθετο μόνιμο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο δεν επιθυμούν αλλά έχουν ως στόχο τη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών απ’ το 2010. Αυτό δείχνει η συνέπεια με την οποία όλες οι κυβερνήσεις συγχωνεύουν και καταργούν σχολεία, συγχωνεύουν και καταργούν τμήματα, τσουβαλιάζουν τους μαθητές σε τμήματα των 27 και 30 μαθητών.

Ο Σύμβουλος καθηγητής
          Ο σύμβουλος καθηγητής είναι ένα νέο εφεύρημα, που σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, θα βοηθήσει τους μαθητές της Α’ τάξης ΕΠΑ.Λ. να ενταχθούν πιο εύκολα στο σχολικό περιβάλλον, να διαπιστωθούν κοινωνικά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν, να βοηθηθούν στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
          Σε όλα αυτά ο σύμβουλος εκπαιδευτικός, σύμφωνα με το Υπουργείο,  θα συμβάλλει με ατομικές συναντήσεις-συνεδρίες ξεχωριστά με κάθε μαθητή που θα αναλάβει. Ο σύμβουλος εκπαιδευτικός θα δημιουργήσει φάκελο με τις εκθέσεις που θα συντάξει για κάθε μαθητή. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας δεν προβλέπεται να γίνουν υπόθεση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου. Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται σε συνεδρίαση των συμβούλων εκπαιδευτικών του σχολείου και στον συντονιστή του ΠΕΚΕΣ που επιβλέπει το πρόγραμμα. Ο σύμβουλος εκπαιδευτικός μπορεί να παραπέμψει μαθητή στον ψυχολόγο του σχολείου.
          Γίνεται φανερό ότι δημιουργείται ένας θεσμός που εξατομικεύει τη σχέση του σχολείου με τον μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο έχουν ρόλο να βοηθούν και να στηρίζουν τους μαθητές τους, ιδιαίτερα εκείνους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, συλλογικά και συντεταγμένα με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων. Δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί  να αποκτήσουν και τον ρόλο ενός ιδιότυπου ψυχολόγου. Η εφαρμογή του προγράμματος, που σε αυτή τη φάση είναι σε εθελοντική βάση, εφαρμόζει πρότυπα που αποδομεί  το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων  του σχολείου ως το μοναδικό όργανο που συζητά τα μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα των μαθητών του. Δημιουργεί πρόσθετη εργασία για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν την ευθύνη του συμβούλου πέρα απ’ τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα. Στην ουσία πρόκειται για άμεση αύξηση ωραρίου. Επιπλέον οι συνάδελφοι αυτοί αναλαμβάνουν ένα έργο που δεν είναι προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι. Στο τέλος της χρονιάς η ομάδα των συμβούλων αποτιμά τη δράση της και κάθε μέλος καταθέτει την αξιολόγηση του. Η σύνδεση αυτής της δράσης με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού στην αρχική της μορφή, γίνεται άμεσα.

«Σχέδια Δράσης» Παρέμβαση στο πρόγραμμα του σχολείου απ’ την εταιρία NOESIS
          Ουσιαστικότερη παρέμβαση στο σχολείο σε νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική κατεύθυνση πραγματοποιείται στο πρόγραμμα του ΕΠΑ.Λ. μέσω της ιδιωτικής εταιρίας NOESIS. Τα «Σχέδια Δράσης»  απευθύνονται γενικά ως πρόγραμμα που θα εκπονήσει το κάθε σχολείο ή και περισσότερα σχολεία σε συνεργασία, αλλά κυρίως αφορούν τα μαθήματα Προσανατολισμού της Α’ τάξης ΕΠΑΛ που διδάσκονται σε επτά (7) διδακτικές ώρες (Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σ.Ε.Π. και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων). Το πρόγραμμα είναι μεν προαιρετικό άλλα «Επιδίωξη είναι όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας μας να υποβάλουν συνολικό ή θεματικό Σχέδιο Δράσης».
          Με τα «Σχέδια Δράσης» καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αναθέσουν  στους μαθητές  τους εργασίες και δράσεις που θα υποβάλλονται για έγκριση και χρηματοδότηση στην ιδιωτική εταιρία NOESIS. Σε κάθε σχολείο αντιστοιχεί κατ’ ανώτερο το ποσό των 2324,26 ΕΥΡΩ για κάθε σχολικό έτος. Τα έργα αφορούν τις θεματικές περιοχές Τέχνες και Πολιτισμός, Τεχνολογία, Περιβάλλον, Υγεία κλπ.
ü  Όλες οι προτάσεις των σχολείων υποβάλλονται και αξιολογούνται κατευθείαν απ’ την ιδιωτική εταιρία.
ü  Η εταιρία θα παρεμβαίνει στα σχολεία με δειγματοληπτικούς ελέγχους για την πρόοδο   του προγράμματος.
ü  Η παράδοση των έργων πραγματοποιείται  στην εταιρία και η αξιολόγηση τους γίνεται απ’ την εταιρία.
ü  Η εταιρία έχει αναλάβει τον έλεγχο όλου του προγράμματος «Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.» με το αζημίωτο φυσικά αφού πληρώνεται απ’ τα χρήματα του προγράμματος
ü  Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρία παρεμβαίνει άμεσα στο πρόγραμμα του Δημόσιου Σχολείου. Ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρίες να χρηματοδοτούνται απ’ το κράτος για να διαχειρίζονται μέρος στην αρχή, ολόκληρη τη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου αργότερα. Η άμεση ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου σχολείου μόλις άρχισε.

          Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσει άμεσα σ’ αυτές τις νεοφιλελεύθερες, αντιδραστικές πολιτικές.
·         Κανείς εκπαιδευτικός να μη δεχθεί να εκπονήσει  εργασία και να συμμετέχει στο πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρία.
·         Οι εκπαιδευτικοί σε κάθε περίπτωση στηρίζουν τους μαθητές τους αλλά δεν θα αναλάβουν και αρμοδιότητες που δεν τους αντιστοιχούν όπως είναι ο θεσμικός ρόλος του συμβούλου καθηγητή που περιγράφεται στο πρόγραμμα.
·         Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην υποβάλλουν «σχέδια δράσης» για το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρία και να μην αναθέτουν σε εκπαιδευτικούς  τον ρόλο "συμβούλου- καθηγητή"
·  Καλούμε τα Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. και των  Ε.Λ.Μ.Ε. να πάρουν αποφάσεις μη συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε δράσεις που εμπλέκουν την ιδιωτική εταιρία NOESIS με το σχολείο  και τη λειτουργία του.

Έξω οι εταιρίες απ’ τα σχολεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου