Pages

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η τηλεκπαίδευση ως δούρειος ίππος διάλυσης της δημόσιας & δωρεάν εκπαίδευσης



της Γιώτας Ιωαννίδου

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός παιδείας απαντώντας σε ερώτημα για τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης -όπως στο ορεινό χωριό της Ηλείας- την εκθείασε για μια ακόμη φορά επιμένοντας στα εκατομμύρια των μαθητών που συνδέονται, χάρις και στις ιδιωτικές χορηγίες, και στο περίφημο «προχώρημα της ύλης» που επιτυγχάνεται. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρόσθεσε αναφορικά με το ζήτημα των προβλημάτων συμμετοχής των δημόσιων σχολείων στην τηλεκπαίδευση σε αντίθεση με τα ιδιωτικά σχολεία: «αυτό δείχνει τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ας αντιπαρέλθουμε τη φτήνια των επιχειρημάτων υπεράσπισης του καλοταϊσμένου ιδιωτικού τομέα, όταν περνάμε μια περίοδο που η μάχη για την ίδια τη ζωή κρίνεται στην αντοχή και το σθένος των δημόσιων νοσοκομείων, των γιατρών και των υγειονομικών, που η κυβέρνηση όχι απλά συνεχίζει να αφήνει αβοήθητους αλλά επιπλέον τους υπονομεύει. Το να μην αντιλαμβάνεται κανείς όμως το μέγεθος της καταστροφής που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην εκπαίδευση (όπως προφανώς και στην εργασία και τη δημοκρατία και εν γένει στα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα), υπερβαίνει τα όρια της ιδεοληπτικής υπέρ του κεφαλαίου αγκύλωσης.

Η κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως κάνουν πως δεν βλέπουν γιατί έτσι τους βολεύει. Ή έχουν απωλέσει κάθε ικανότητα να βλέπουν, αφού τα μυωπικά γυαλιά της προτεραιότητας των επιχειρηματικών κερδών και της σταθεροποίησης του συστήματός τους καθιστούν το ψωμί, την υγεία, την παιδεία και την ελευθερία τρίτες και τέταρτες επιλογές στο σύστημα αξιών τους. Τα σκάνδαλα των σκοιλ ελικίκου, των μασκών και των παγουρίνο τα διαφήμισαν. Ήρθαν μετά οι ηλεκτρονικές εκλογές των αιρετών στην εκπαίδευση που το επιτελείο της κυβέρνησης εξήρε ένα αποτέλεσμα όπου ψήφισαν 13.000 από τους πάνω από 170.000 εκπαιδευτικούς, ως απόγειο της δημοκρατίας. Η κ. Κεραμέως, ως άλλος Τραμπ στη νιοστή, το πανηγύρισε με δηλώσεις. Και τώρα η Webex κοντεύει να αναδειχθεί ως εκπαιδευτικό πρότυπο. Ό,τι περιγράφει στο βιβλίο του «Περί τυφλότητας» ο Ζ. Σαραμάγκου ωχριά μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα.  

Η εμπειρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για μια κατάσταση διάλυσης της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των υποκειμένων της. Σε τέτοιο βαθμό που πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί να σταθεί ακόμη και ως λύση ανάγκης ή αν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεραπεύει. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί αυτές τις ημέρες. Ας φωτίσουμε ορισμένες πλευρές.

Η συνέχεια στο selidodeiktis.edu.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου