Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Καταγγελία για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών


      Η χθεσινή ανακοίνωση της β΄ φάσης αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, φέρνει εκατοντάδες συναδέλφους μας σε κατάσταση απόγνωσης, αφού καλούνται για άλλη μία χρονιά να εργαστούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Οι ελάχιστες μεταθέσεις, η πολιτική των μηδενικών διορισμών και μία σειρά από αντιδραστικές ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια (αυστηροποίηση πλαισίου λειτουργίας τμημάτων, αύξηση ωραρίου, διεύρυνση αναθέσεων μαθημάτων, κατάργηση της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων κ.ά.) είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αριθμού των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης κατά 20% την τελευταία εξαετία και κατ’ επέκταση τον εγκλωβισμό συναδέλφων μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους.  Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η οικονομική εξαθλίωση των μνημονιακών χρόνων η οποία ολοκληρώνει το ασφυκτικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται μακριά από το σπίτι τους χωρίς φυσικά να ξεχνούμε την προσωπική τους ταλαιπωρία, την ψυχολογική φθορά και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στις οικογένειές τους.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση της στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες αφού ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα σε εκλεγμένα μέλη στα Δ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας, να εργαστούν και να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους στις περιοχές που έχουν εκλεγεί.
Θεωρώντας ότι η λογική των αποσπάσεων πέραν της κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών θα πρέπει να γίνεται και με γνώμονα τη διευκόλυνση συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, οικογενειακά και υγείας), το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς καταγγέλλει την πολιτική του υπουργείου παιδείας και το ΚΥΣΔΕ και απαιτούμε άμεση υλοποίηση γ΄ φάσης αποσπάσεων που θα αφορά:
  • Τους εκπαιδευτικούς που έχουν ειδικά προβλήματα υγείας και σοβαρούς κοινωνικούς λόγους.
  • Τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν να αποσπαστούν σε περιοχή που η ειδικότητά τους είναι υπεράριθμη, δεδομένου ότι και στις δύο περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί αυτοί παραμένουν υπεράριθμοι.
  • Τα εκλεγμένα μέλη Δ.Σ. Ε.Λ.Μ.Ε. καθ’ υπέρβαση και χωρίς να επηρεάζουν το συνολικό αριθμό αποσπάσεων.
Καλούμε το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. για την άμεση και ουσιαστική αντίδραση του, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις απόσπασης των συναδέλφων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου