Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ψήφισμα: Σχετικά με τις/τους σχολικές/-ούς καθαρίστριες/-ές


Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία που ως γνωστόν δεν υπάρχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους με παρουσία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για εγγραφές κλπ, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων. Σε μια περίοδο που παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοϊού δεν έχει γίνει πρόβλεψη από την Πολιτεία για τη στοιχειώδη τήρηση της καθαριότητας που θα απαιτούνταν σε οποιαδήποτε περίοδο. Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών, αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές, αντί για ουσιαστική αύξηση ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων.

Μέχρι πέρσι, όσοι δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων και δεν ήταν μόνιμοι προσλαμβάνονταν με σύμβαση έργου με εξευτελιστικά ποσά, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες/τριες. Αυτή ήταν και η «δικαιολογία» για τη διατήρηση του δουλεμπορικού ουσιαστικά καθεστώτος των εργολάβων καθαριότητας σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια. Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία που υπάρχει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών! Η αντιδραστική αυτή νομοθεσία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με νέο ΦΕΚ, απαιτώντας πιστοποιητικό ελληνομάθειας (το οποίο έχει προσωρινά σταματήσει να προσφέρεται από το ελληνικό κράτος!) για όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Φτάνουν ακόμα στο σημείο, σε δήμους «Υπερβαίνοντας» και αυτό ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο να αποκλείουν καθαριστές/ίστριες αν δεν έχουν ιθαγένεια.

Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια λέμε ότι η καθαριότητα των σχολείων πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας.

Τα μαθήματα αρχίζουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα. Διαφορετικά η κυβέρνηση φέρει πλήρως την ευθύνη.

Απαιτούμε:

Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485 / 22 -08 - 2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής / καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.

Κανένας αποκλεισμός λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων

Να τροποποιηθεί - αυξηθεί αποφασιστικά ΤΩΡΑ ο αριθμός των προσλήψεων, με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα καθαριστριών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα παραπάνω αιτήματα. Είμαστε σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα 7/9/2020, 11.00 π.μ και συμμετέχουμε στη συνάντηση των απολυμένων καθαριστριών που θα πραγματοποιηθεί επίσης τη Δευτέρα 7/09/20, 7.30 μμ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας (Ηπείρου 4, κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο).

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης καθώς και τα σωματεία τους στους δήμους, την εκπαίδευση, την υγεία, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την Ο.Λ.ΜΕ., την Δ.Ο.Ε., την ΟΕΝΓΕ, την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να παρέμβουν αμέσως ώστε να ανατραπεί η ρατσιστική ρύθμιση και να εξασφαλιστούν όλοι υγειονομικοί κανόνες για την καθαριότητα των σχολείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου