Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Καμία περικοπή των οδοιπορικών εξόδων των εκπαιδευτικών

   Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 3311338
e-mail:olme@otenet.gr
Αθήνα, 9/6/2015
A.Π.: 363
                                                           
                                                                                                ΠΡΟΣ:
         -  τον αναπλ. Υπ. Οικονομικών
κ. Δημ. Μάρδα
-           τον Υπ. Παιδείας
κ. Αριστ. Μπαλτά
                                                                                 -  τον αναπλ. Υπ. Παιδείας
                                                                                    κ. Αναστ. Κουράκη
                                                           
Καμία περικοπή των οδοιπορικών εξόδων των εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πρόσφατα σχέδιο νόμου σχετικά με τις «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικρατείας». Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρο 9 παρ. 2) τα οδοιπορικά θα καταβάλλονται πλέον μόνον σε όσους μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου την ίδια μέρα.Καταργείται έτσι ουσιαστικά η καταβολή οδοιπορικών εξόδων σε όσους εκπαιδευτικούς υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε 2 ή περισσότερα σχολεία σε διαφορετικές ημέρες.
Ταυτόχρονα, με το άρθρο 8 του ίδιου νομοσχεδίου,  το ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης θα καθορίζεται στο εξής με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Στο ίδιο ακόμα άρθρο ο υπουργός Οικονομικών θα καθορίζει πλέον και το ανώτατο όριο χιλιομέτρων ανά μήνα για όσους εκπαιδευτικούς μετακινούνται, πέραν του οποίου καθένας θα δικαιούται το ελάχιστο αντίτιμο του φθηνότερου εισιτηρίου!
Είναι γνωστό ότι, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια με την αύξηση του ωραρίου μας, τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε δύο, τρία ή ακόμα και πέντε σχολεία ώστε να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Είναι ακόμα προφανές ότι τέτοιου είδους μετακινήσεις δεν μπορούν εξ’ αντικειμένου να πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα!
Στα σχολεία του εξωτερικού η ελάχιστη απόσταση μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο είναι 50 χλμ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση για συμπλήρωση ωραρίου κατά τη διάρκεια της  ίδιας ημέρας. Με τη διακοπή της καταβολής των οδοιπορικών στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, τα σχολεία θα κλείσουν άμεσα, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετάβασης.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά καταργεί την χιλιομετρική αποζημίωση για τους συναδέλφους που μετακινούνται.  Επιβάλλεται σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από το βάρος του μισθολόγιου - φτωχολόγιου και έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δραματική οικονομική κατάσταση χιλιάδων εκπαιδευτικών, αφού θα περικόψει δραστικά ακόμα και αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις που ισχύουν σήμερα. Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταδικάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη φτωχά εισοδήματά τους και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της νέας κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές και μειώσεις στους μισθούς.
Στο άρθρο 20 παρ.1 (έξοδα μετάθεσης-τοποθέτησης-απόσπασης στο εξωτερικό), δεν αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι ισχύει και για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό και θα πρέπει να γίνει σχετική προσθήκη.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών. Θεωρούμε αδιανόητο να πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει όλες τις σχετικές διατάξεις (άρθρα 8 και 9). Ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα σε γενναία αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης, ως ελάχιστο δείγμα οικονομικής ανακούφισης των συναδέλφων εκπαιδευτικών που υποχρεώνονται να πληρώνουν έως και εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως για να μετακινηθούν ώστε να συμπληρώσουν το αυξημένο ωράριό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου