Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

H ΕΛΜΕ Καστοριάς για το πλαίσιο, τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πιστοί υπηρέτες της πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου - ιμπεριαλιστών

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, ανέλαβαν την κυβερνητική εξουσία και επέβαλαν στο λαό και τον τόπο το τρίτο και πιο δυσβάσταχτο Μνημόνιο. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης γκρεμίστηκαν όλες οι αυταπάτες και αποκαλύφθηκε το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε φύλο και φτερό το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», επιχείρησε να σκορπίσει νέα πλάνη με το διαβόητο «παράλληλο πρόγραμμα εντός μνημονίων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση». Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες τους, όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες του συνόλου των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, παλιών και νέων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο κύμα σαρωτικών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, περικοπή 145.000 επικουρικών συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ψαλίδισμα στο ΕΦΑΠΑΞ, απανωτή φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων (ΕΝΦΙΑ κλπ), το “μεγάλο παζάρι” με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απολύσεις και ένταση της ανεργίας, γενίκευση της ελαστικής και απλήρωτης εργασίας, δραματικές μειώσεις των μισθών σε ιδιωτικό (2,5%-3,5% το 2015 σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ) και δημόσιο τομέα με την επιβολή του περίφημου “νέου” ενιαίου μισθολογίου. Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα και εφαρμοζόμενη πολιτική.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης για τη δόση των 2.8 δις ευρώ, ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα ισοπέδωσης όσων κατακτήσεων έχουν απομείνει ακόμη. Νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, πέρασμα και άλλων Δημόσιων Οργανισμών και ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΑΔΜΙΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κλπ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Προετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε συμφωνία με τους ιμπεριαλιστές δανειστές  και το μεγάλο κεφάλαιο. Στο στόχαστρο της νέας αντεργατικής επέλασης μπαίνει η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με αιχμή την επαναφορά του αντιδραστικού “λοκ-άουτ” ως μέτρο καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Για να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το αντιλαϊκό της έργο εξαπολύει νέο κύμα τρομοκρατίας και καταστολής ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης για την ανατροπή της πολιτικής τους. Η πολιτική των "βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νέα φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο του κόσμου της εργασίας.
Το υπουργείο παιδείας καρατομεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα
Με την τακτική του σοκ και δέος, αφού πέρασε στο νόμο για την έρευνα τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης και μέτρα περικοπών και υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προχωρά τώρα σε παρόμοια επίθεση και στη Δευτεροβάθμια.
Για 7η συνεχή σχολική χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς μηδενικών διορισμών, ενώ περισσότεροι από 18.000 εκπαιδευτικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε δραματικές μειώσεις προσλήψεων αναπληρωτών (τουλάχιστον 7.000 λιγότεροι από την περασμένη χρονιά) γεγονός που στην πράξη σημαίνει την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μας.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να “εξοικονομήσει” προσωπικό κόβει κυριολεκτικά εκατοντάδες θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών επιχειρώντας με “λογιστικό” τρόπο να εξαφανίσει τα πραγματικά κενά επιβάλλοντας μπαράζ μέτρων ήδη από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα. Με τα νέα μέτρα το υπουργείο προχωρά σε ενοποιήσεις ειδικοτήτων και την μετατροπή των διακριτών γνωστικών αντικειμένων σε εκπαιδευτικούς “χυλούς”. Με μοναδικό γνώμονα την μείωση των κενών και δίχως  ίχνος παιδαγωγικού κριτηρίου προχωρά στην αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων, με δίωρη διδασκαλία και «ευέλικτες» εβδομάδες, με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού και των κατευθύνσεων στα ΓΕΛ. Ταυτόχρονα μέσα στο καλοκαίρι κατήργησε τους υπεύθυνους εργαστηρίων. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής η δίωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των οργανικών θέσεων, τη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων για να επιβάλλει την υποχρεωτική κινητικότητα και την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό είναι το “εκπαιδευτικό” όραμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την εκπαίδευση.
Στο ζοφερό τοπίο της διαρκούς υποχρηματοδότησης και της χρεοκοπίας του Δημόσιου Σχολείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύει το σχέδιο της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για μια μαζική, φτηνή δεκάχρονη εκπαίδευση δεξιοτήτων, ένα Γενικό Λύκειο για “λίγους κι εκλεκτούς” και μια ΤΕΕ συρρικνωμένη υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς,  της μαθητείας – σκλαβιάς στους εργοδότες. Επιδιώκουν μια εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική, με τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στον καιάδα και ένα σκλαβοπάζαρο δήθεν εργασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα δικαιώματα των προσφύγων μαθητών να αποπέμπονται εκτός σχολείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός παρασημοφορεί και βραβεύει με “άριστα 20” τον υπουργό του για την μαεστρία με την οποία προχωρά στην εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.
Σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις στρατεύεται πλήρως όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ  με τη ΧΑ να καραδοκεί να εισπράξει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Προετοιμάζουν το «καμένο» έδαφος πάνω στο οποίο θα διαμορφωθούν ακόμη πιο αντιλαϊκές πολιτικές λύσεις και κυβερνήσεις, στο μέλλον.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα αιτήματα του 16ου και 17ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ που σηματοδότησαν όλους τους μεγάλους αγώνες του κλάδου την προηγούμενη περίοδο.
  • Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
  • Έκτακτη και γενναία κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
  • Μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Όχι στην ελαστική εργασία.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας! Κανένας εκπαιδευτικός με λιγότερα από 1000€! Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος  μισθός! Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
  • Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου στα επίπεδα του 2013.
  • Άμεση κάλυψη όλων των φετινών κενών χωρίς καθυστερήσεις. Κάθε μαθητής να έχει το Δάσκαλό του. Όχι στην πολιτική των πλαστών πλεονασμάτων.
  • Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις του Υπ. Παιδείας που προωθούν τεχνητά πλεονάσματα (αλλαγές  ωρολογίων προγραμμάτων, κατάργηση 3ωρου για υπεύθυνους εργαστηρίων, αλλαγές αναθέσεων, επίπεδα γλωσσομάθειας, υποστήριξη ερευνητικών εργασιών κλπ)
  • Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο
  • Απόσυρση και κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για την Τεχνική Εκπαίδευση (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας, κατάρτιση – Μαθητεία – πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ)
  • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ και στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
  • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείων, τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης – ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης. Στήριξη της ειδικής αγωγής.
Αυταπάτες και αναμονή τέλος. Ανασύνταξη και αγώνας!
Όσο προχωρά η υλοποίηση των Μνημονίων, όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση τόσο θα γιγαντώνεται η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η απάντηση σε αυτή την επίθεση, θα κρίνει το μέλλον της Δημόσιας Εκπαίδευσης, της δουλειάς μας, της νεολαίας και του λαού μας. Η έκβαση της αντιπαράθεσης, ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις δικές μας επιλογές.
Έχουμε όλοι το καθήκον να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια μας μέσα από τη συσπείρωση στα σωματεία μας. Η επόμενη περίοδος πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας σκληρής και παρατεταμένης αντιπαράθεσης, που θα στοχεύει στην υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και των εργασιακών κατακτήσεων των Εκπαιδευτικών, που θα συγκρουστεί με το νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που προετοιμάζουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ .Αντιπαλεύουμε τη λογική παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού  αποδοχής του μνημονιακού πλαισίου, της συμμετοχής ως εταίρων στους “εθνικούς διαλόγους”, της λογική των “μικρών ρεαλιστικών στόχων για να κερδίσουμε κάτι”   γιατί ορθώνει εμπόδια στην ανάπτυξη αποφασιστικής αναμέτρησης απέναντι σε αυτή την πολιτική και απομακρύνει και τη δυνατότητα νίκης και στα «μικρά». Οδηγεί τα σωματεία σε αδράνεια και αφήνει την κυβέρνηση ανενόχλητη στην υλοποίηση του σχεδίου της. Αντιπαλεύουμε τη λογική της ηττοπάθειας, του να βγάζουμε απλά πολιτικά συμπεράσματα πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια και να αφήνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντίπαλο –όπως έγινε στη μάχη για το ασφαλιστικό- είναι αναποτελεσματική.

Όπλα μας τα σωματεία, οι ΕΛΜΕ, οι Γενικές Συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Επιδιώκουμε τον πραγματικό συντονισμό όλων των σωματείων που θα υπηρετεί τον κοινό και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επέλαση. Είναι ανάγκη να λάβουμε όλα τα μέτρα για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση των σωματείων και των συλλογικών μας διαδικασιών. Μόνο ο αποφασιστικός και παρατεταμένος αγώνας μας μπορεί να βάλει φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο. Αυτό απέδειξαν όλοι οι αγώνες τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του ευρύτερου εργατικού κινήματος την προηγούμενη περίοδο (αξιολόγηση, διαθεσιμότητες κλπ).

Με την πεποίθηση ότι μπορούμε να πάμε “αλλιώς” προτείνουμε:
  1. Οι ΕΛΜΕ να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης και συσπείρωσης των εκπαιδευτικών (επιτροπές αγώνα κλπ). Με ευθύνη των ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθούν πλατιές δημόσιες καμπάνιες ενημέρωσης γονιών, μαθητών και των τοπικών κοινωνιών (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ). Οι ΕΛΜΕ να επιδιώξουν τον συντονισμό και τον κοινό βηματισμό με τους συλλόγους των δασκάλων με δράσεις στις τοπικές Δ/νσεις και Περιφέρειες για να αποσυρθούν τα τελευταία αντιεκπαιδευτικά  μέτρα.
  2. Με ευθύνη της ΟΛΜΕ να οριστεί στις αρχές Οκτώβρη, ημέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης με διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, απευθύνοντας πρόσκληση αγωνιστικής πανεκπαιδευτικής  συμπόρευσης σε Δασκάλους και Γονείς .
  3. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει στην προκήρυξη της 24ωρης πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες με αφορμή τα νέα αντεργατικά μέτρα. Να σημάνει πανδημοσιοϋπαλληλικός συναγερμός! Κανένα νομοσχέδιο να μην κατατεθεί από την κυβέρνηση χωρίς αντίδραση και λαϊκή κινητοποίηση.
  4. Η ΟΛΜΕ να πάρει τώρα πρωτοβουλίες για συσκέψεις, συναντήσεις και αγωνιστικό   συντονισμό Ομοσπονδιών και Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, επιδιώκοντας να διαμορφώσει κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων για να μην έρθει  στη Βουλή  ο νέος νόμος για τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Προτείνουμε κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία, με πρόγραμμα πολύμορφου αγώνα (απεργίες, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις) μέσα στο Νοέμβρη, που θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από νέες ΓΣ και γενική συνέλευση προέδρων στα τέλη Οκτωβρίου. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου πρέπει να αποκτήσει πανεργατικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά!
  5. Το αμέσως επόμενο διάστημα συγκαλούμε νέες Γενικές Συνελεύσεις. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σωματείων μας, την συσπείρωση των εκπαιδευτικών σε αυτά, το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας!
Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!
Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο!
Διεκδικούμε μόρφωση – δουλειά – δημοκρατικές ελευθερίες για όλους!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου