Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ. Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.: 74
Ημ/νία: 05-12-2016

ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες ΠΥΣΔΕ Καστοριάς


Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ. Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
η θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς ξεκίνησε ταυτόχρονα με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα - την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  - και συνέχισε στις συνθήκες που δημιούργησε η ψήφιση του 3ου μνημονίου από κοινού με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι & Ένωση Κεντρώων. Και ενώ το προηγούμενο διάστημα η δυναμική κινητοποίηση του κλάδου είχε φέρει μικρές και μεγάλες νίκες απέναντι στις πολιτικές λιτότητας των μνημονίων όπως το πάγωμα και η κατάργηση της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επιστροφή των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αντί αυτές να αποτελέσουν τη φλόγα και τη δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα οδήγησαν σε έναν εφησυχασμό τον οποίο και εκμεταλλεύτηκε η συγκυβέρνηση για να φέρει νέα μέτρα που θίγουν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους (δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα).

Η μετατροπή της σύνταξης σε bonus στόχου για όσους καταφέρουν να τερματίσουν στα 67 τους χρόνια τον 40ετή εργασιακό μαραθώνιο, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου που έχει επιφέρει νέες μειώσεις στον μισθό των εκπαιδευτικών, η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, οι τελευταίες αντιδραστικές – αντιεκπαιδευτικές παρεμβάσεις του Υπ. Παιδείας στη Β/θμια εκπαίδευση αλλά και η εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης στον εργαζόμενο μέσα από μία σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων συνθέτουν την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια διαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για το δημόσιο σχολείο.
Τα επίπεδα στη διδασκαλία των αγγλικών στα γυμνάσια τύπου μονά – ζυγά, η αφαίρεση της υποστήριξης των ερευνητικών εργασιών από τους συναδέλφους ΠΕ19-20, η χωρίς κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό κριτήριο ελάττωση των διδακτικών ωρών στο γυμνάσιο, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων λειτουργίας τμημάτων επιλογής, ομάδων προσανατολισμού στα γενικά λύκεια και τομέων στα ΕΠΑ.Λ., η διεύρυνση των αναθέσεων των μαθημάτων (ανακάλυψη και της τρίτης ανάθεσης), η υποβάθμιση του εργαστηριακού χαρακτήρα των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής μέσα από την κατάργηση της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων κ.ά. αποτελούν αλλαγές που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού και τη δημιουργία μίας δεξαμενής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, η οποία θα οδηγήσει σε εκβιαστική κινητικότητα και υποχρεωτική μετακίνηση. 
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν:
η συρρίκνωση του κλάδου με την αδιοριστία των τελευταίων 7 ετών που με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας θα παραταθεί αν και παράλληλα έχουν συνταξιοδοτηθεί 18.990 εκπαιδευτικοί και ενώ το 1/4 των εκπαιδευτικών έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους “τιραμόλα” αφού πρέπει να  μετακινούνται σε δύο, τρία, τέσσερα αλλά και πέντε σχολεία,
η επαναφορά της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της  αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και
οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις του Υπουργού πλέον, Προέδρου τότε της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κου. Γαβρόγλου για την παιδαγωγική, διοικητική και οικονομική αυτονομία που μας προετοιμάζουν για ένα σχολείο της αγοράς,
που καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη για συσπείρωση του κλάδου και την ανασύνταξη του κινήματος.
Σε μία περίοδο λοιπόν που πλήττονται τόσο τα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, η ΕΛΜΕ Καστοριάς προσπάθησε να κάνει πράξη τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου χωρίς ταυτόχρονα να αποφεύγουμε να σταθούμε κριτικά και αυτοκριτικά ως Δ.Σ. στη μικρή συμμετοχή των συναδέλφων στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις που πρέπει να αποτελούν τον κορυφαίο χώρο συζήτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και επιδιώξεων του κλάδου.

 Απολογισμός Δράσης
Συνδικαλιστικά
  • Συμμετοχή στις Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας.
  • Συμμετοχή με δύο σύνεδρους τόσο στο 16ο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ (Ιούλιος 2015) όσο και στο 11ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ (Οκτώβριος 2016).
  • Συμμετοχή στις δύο συνδιασκέψεις (Σεπτέμβριος 2015 & 2016) των Ε.Λ.Μ.Ε. και των Αιρετών Βορείου Ελλάδας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ.
  • Πραγματοποίηση 2 τακτικών και 8 έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς.
  • Συμμετοχή και στήριξη όλων των απεργιών, απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
  • Συμμετοχή με 10 Αντιπροσώπους στην Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. και τις αρχαιρεσίες ανάδειξης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Καστοριάς.
  • Παρεμβάσεις και προώθηση των θέσεων και δράσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και της Ομοσπονδίας σε τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε. καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο.
  • Τοποθετήσεις – ψηφίσματα – καταγγελίες.
Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Mercedes Benz (Ιανουάριος 2015).
Τοποθέτηση για την Επιλογή των Διευθυντών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ιούνιος 2015).
Ανακοίνωση καταγγελία για την αναστολή λειτουργίας του ΣΔΕ Καστοριάς (Οκτώβριος 2015).
Ανακοίνωση στήριξης των μαθητικών κινητοποιήσεων (Νοέμβριος 2015).
Τοποθέτηση «Καμία συμμετοχή στον “Εθνικό Κοινωνικό Διαλόγο” για την Παιδεία» (Φεβρουάριος 2016).
Καταγγελία για απόλυση συναδέλφου (Σεπτέμβριος 2016).
Καταγγελία για απόλυση εργαζόμενης (Σεπτέμβριος 2016).
Τοποθέτηση «Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» (Σεπτέμβριος 2016).
Ψήφισμα καταγγελία για τη δίωξη εκπαιδευτικών και μαθητών (Νοέμβριος 2016).
Ψήφισμα για την Πλήρης Προστασία της Κύησης και της Μητρότητας (Δεκέμβριος 2016).
Ψήφισμα Συμπαράστασης στη Ελισάβετ Παπαδοπούλου (Δεκέμβριος 2016).


Διοργανώσεις – Συνδιοργανώσεις Εκδηλώσεων
  • “Στα χνάρια του νοήματος”. Συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Άργους Ορεστικού και τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο “Καιρός” και καλεσμένους τον κ. Εμμανουήλ Τσεσμελή (CERN) και τον δημοσιογράφο κ. Παντελή Σαββίδη (Μάρτιος 2015)
  • “Γονείς – Έφηβοι. Διαφυλική Αγωγή. Αγωγή της Αγάπης” Συνδιοργάνωση με του Συλλόγους Γονέων του 1ου, 2ου, 4ου Γ/σιου Καστοριάς & 2ου Γ/σιου Άργους Ορεστικού της ενημερωτικής ημερίδας και των βιωματικών εργαστηρίων στα σχολεία με καλεσμένη την καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας κ. Καλλιόπη Τσεμπέρη (Μάιος 2015).
  • Επιμορφωτική ημερίδα “Πρόληψη και αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της βίας στα σχολεία” και βιωματικό εργαστήριο μη βίαιης επικοινωνίας για εκπαιδευτικούς της Β’ θμιας εκπαίδευσης “Ακούγοντας με την καρδιά”. Συνδιοργάνωση με την Υπεύθυνη της περιφερειακής ομάδας δράσεων πρόληψης (ΠΟΔΠ) και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και εισηγητές τους: Δήμητρα Γαβριήλ (Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια), Αγγελική Γιαννάτου (Εκπαιδευτικός– Σύμβουλος Ομάδων), Πολυχρόνη Κοκκινίδη (Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής), Γιώργο Τσιτσιρίγκο (Εκπαιδευτής Επικοινωνίας – Ειδικός στη Μη Βίαιη Επικοινωνία) (Μάιος 2015).
  • "Εγκαταλελειμμένα σχολεία στην Καστοριά και την περιοχή της". Συμμετοχή στη διοργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ιούνιος 2015). Έκδοση ημερολογίου σε συνέχεια της παραπάνω έκθεσης φωτογραφίας (Νοέμβριος 2015).
  • Οικονομική ενίσχυση της Μαθηματικής Εταιρείας - Παράρτημα Καστοριάς – για τη διοργάνωση του 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΜΕ στην Καστοριά (Οκτώβριος 2015).
  • “όταν υπόταξαν τις μέρες μας…” πρόγονοι και μάρτυρες τις δικτατορίας. Συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Άργους Ορεστικού και τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο “Καιρός” και καλεσμένους τον κ. Ραυμόνδο Αλβανό (Επιστημονικό Υπεύθυνο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης) και τον κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο (Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δυτ. Μακεδονίας και Πέλλας) (Νοέμβριος 2015).
  • “Από τα ιστορικά τραύματα στις ερμηνευτικές διαμάχες για το παρελθόν: Πτυχές του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου και των συνεπειών του”. Συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα της Βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (Μάιος 2016).
  • Συνδιοργάνωση με το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Καστοριάς   και τους Συλλόγους εργαζομένων των πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετέχουν σ’ αυτό,  της ενημερωτική συνάντησης για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό με προσκεκλημένο τον  εργατολόγο   κ. Δημήτρη  Μπούρλο (Ιούνιος 2016).

Δράσεις Αλληλεγγύης
  • Συνδιοργάνωση και λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου  με το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, την υποστήριξη του Δήμου Άργους Ορεστικού και την ανεκτίμητη εθελοντική προσφορά των συναδέλφων εκπαιδευτικών (διορισμένων, αδιόριστων, άνεργων, συνταξιούχων). Η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 και συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Τα μαθήματα του παρακολουθούν περισσότεροι από 35 μαθητές ενώ διδάσκουν εθελοντικά περισσότεροι από 20 εκπαιδευτικοί.
  • Οικονομική ενίσχυση οικογενειών συναδέλφων και των συναδέλφων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είτε απ΄ευθείας από το ταμείο της Ε.Λ.Μ.Ε. είτε μέσω εράνων και της ΟΛΜΕ.
  • Προσφορά ρουχισμού που προμηθεύτηκε η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς στους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μας (διάθεση των εσόδων των ημερολογίων).
  • Δωρεές εις μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν από τη ζωή την τελευταία διετία.
  • Συνδιοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, τη Δ.Δ.Ε. Καστοριάς και τη στήριξη του Γεν. Νοσοκομείου Καστοριάς.
  • Υποστήριξη δράσεων σχολείων (συμμετοχή σε διαγωνισμούς (EUSO 2015, F1 in schools), εμπλουτισμός βιβλιοθήκης).

Οργανωτικά
  • Καταστατική τακτοποίηση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς (Δημοσιοποίηση του από 2007 εγκριθέντος Καταστατικού της Ε.Λ.Μ.Ε.).
  • Φορολογική τακτοποίηση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς (κατάθεση φορολογικής δήλωσης για τα φορολογικά έτη 2013, 2014 & 2015).
  • Δημιουργία λογαριασμού τραπέζης στο όνομα της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς.
  • Ανανέωση και συνεχής ενημέρωση του Blog της Ε.Λ.Μ.Ε. (http://elmekastorias.blogspot.gr/)

Οικονομικός Απολογισμός
        Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για την διετή θητεία του Δ.Σ. καθώς και μία ανάλυση των εξόδων ανά γενική κατηγορία.
Οικονομικός Απολογισμός ΕΛΜΕ Καστοριάς
Έτος
Έσοδα
Έξοδα
Αιτιολόγηση
Ποσό
Ποσό
2014
Ταμείο
12.483,28
637,90
2015
Συνδρομές
4.000,00
6.087,85
2016
Συνδρομές
3930,00
2.098,88
Ημερολόγια
270,00
Σύνολο

20.683,28
8.824,63
Ταμείο: 11.858,65 (εκ των οποίων 11.774,28 στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΛΜΕ Καστοριάς)

Έξοδα ανά γενική κατηγορία
Α/Α
Κατηγορία Εξόδων
Ποσό
1
Συμμετοχή σε Γ.Σ. των προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε., Συνέδρια, Συνδιασκέψεις.
1.965,52
2
Διοργανώσεις & συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων
1.973,00
3
Δράσεις Αλληλεγγύης
από το ταμείο της Ε.Λ.Μ.Ε.
2.970,00
από εράνους, Ο.Λ.Μ.Ε. κ.ά.*
2.602,00*
Κοινωνικό Φροντιστήριο (γρ. ύλη, δείπνο προς τιμή των εθελοντών κ.α.)
358,90
4
Υποστήριξη δράσεων σχολείων
585,00
5
Έξοδα Εκλογών (Ε.Λ.Μ.Ε., ΠΥΣΔΕ, Αντιπροσώπων συνεδρίου και ΑΔΕΔΥ)
564,72
6
Οργανωτικά (δικηγόροι, λογιστές κ.ά)
266,45
7
Διάφορα (γραφική ύλη, πανό, ΕΛΤΑ, κ.ά.)
41,04
8
Μετρητά για τρέχοντα έξοδα (εκλογές)
100.00
9
Σύνολο
8.824,63
*το ποσό αυτό δεν υπολογίζεται τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα της Ε.Λ.Μ.Ε.

          Είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα την εκπαιδευτική κοινότητα θα την απασχολήσουν θέματα που απορρέουν από την εφαρμογή της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ για αυτό και η ισχυροποίηση του σωματείου και η συλλογική δράση φαντάζει μονόδρομος. Η μετάβαση από την ψήφο ανάθεσης στην ενεργή συμμετοχή, από το ατομικό στο συλλογικό, είναι αυτό που χρειάζεται το Δ.Σ. για να μπορέσει να δώσει αγωνιστική ενότητα και συνοχή στο σωματείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.
Με βάση όλα τα παραπάνω σας καλούμε να στηρίξετε τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ.


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου