Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Οι μαθητές στόχος ή στόχος οι μαθητές; Η απάντηση των εκπαιδευτικών ενώσεων της Αμερικής.


της Βιολέττας Πατέλη
Οι μαθητές στόχος; (Με αφορμή τα δεκάδες θύματα επιθέσεων σε σχολεία της Αμερικής λόγω οπλοχρησίας )
ή
Στόχος οι μαθητές ;
Η απάντηση των εκπαιδευτικών ενώσεων της Αμερικής

Τα γεγονότα
Ούτε δυο μήνες από την έναρξη του έτους (2018) και η βρετανική εφημερίδα «The telegraph» αναφέρει «Κάθε 60 ώρες ένας πυροβολισμός σε σχολείο! Είναι η μέση καταγραφή για τα σχολεία των ΗΠΑ για το 2018. Ωστόσο, κατά τον πρώην αστυνομικό διευθυντή της Νέας Υόρκης, πρόκειται για τη ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, μιας και αυτή η κατάσταση θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχιστεί ….

Ενδεικτικά γεγονότα από σφαγές σε σχολεία τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ :
20 Απριλίου 1999. Ώρα 11.14 το πρωί….
«Εγώ επέλεξα να σκοτώσω και κανένας άλλος». Δύο μαθητές με ψυχολογικά προβλήματα και θαυμαστές των Ναζί, δολοφόνησαν 13 παιδιά και τραυμάτισαν 21, επειδή τους πείραζαν. Η σφαγή στο λύκειο Κόλουμπαϊν…
14 Δεκέμβριου 2012
Κονέκτικατ Ηνωμένων Πολιτειών, ένας νεαρός μπήκε σε ένα δημοτικό σχολείο και έριξε, σύμφωνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον 100 πυροβολισμούς. Το αποτέλεσμα; Είκοσι επτά άνθρωποι νεκροί, εκ των οποίων τα 20 παιδιά ηλικίας από 5 έως 7 ετών, καταγράφοντας το συγκεκριμένο έγκλημα ως ένα από τα χειρότερα στην αμερικανική ιστορία.
 14 Φεβρουαρίου 2018
Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από ένοπλη επίθεση ενός 19χρονου σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Οι πολιτικοί
Ο Ομπάμα (που έκλαιγε και έκανε επιμνημόσυνες δεήσεις μετά τη μαζική δολοφονία μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο του 2012) προσπάθησε να περάσει μια νέα διάταξη που προέβλεπε την εξέταση του ιστορικού κάποιου πριν του δοθεί άδεια χρήσης όπλου, αλλά η αμερικανική γερουσία το απέρριψε, αφού και 46 από τους γερουσιαστές του ψήφισαν κατά του μέτρου.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016, η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε δραματική έκκληση, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής που να βασίζονται, όπως είπε, στην κοινή λογική ενώ τότε, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφευγε να σχολιάσει το θέμα. Τώρα μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος «Οι προσευχές και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες του φρικτού συμβάντος στη Φλόριντα. Κανένα παιδί, καθηγητής ή κάποιος άλλος δεν θα πρέπει να αισθάνεται μη ασφαλής σε αμερικανικό σχολείο»
Ούτε λέξη για…. το όπλο!
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν επιθυμεί να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία για την οπλοκατοχή!
Γιατί άραγε;;
Η διάσημη Ομοσπονδία National Rifle Association (NRA) ένωση που δημιουργήθηκε το 1871 και είναι επικεφαλής του λόμπι υπέρ της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ δεν διστάζει να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και να δωροδοκήσει βουλευτές και γερουσιαστές για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους ώστε να μη μπορέσει ποτέ να περάσει νόμος που να ελέγχει την οπλοχρησία στη χώρα!!!
Η ομοσπονδία είναι τρομερά παρούσα και ενεργή και στην αμερικανική γερουσία, εκεί που παίζεται το νομοτεχνικό παιχνίδι.
Εκπαιδευτική Πολιτική απέναντι στις επιθέσεις…
Στην Αμερική δάσκαλοι και καθηγητές εκπαιδεύονται πώς να πυροβολήσουν και να εξουδετερώσουν τον εχθρό-μαθητή στην περίπτωση που αυτός μπει στην τάξη κρατώντας όπλο. Το Buckeye Firearms Foundation, ένα ίδρυμα που υποστηρίζει την οπλοκατοχή/oπλοχρησία, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Faster» για κουμπουροφόρους εκπαιδευτικούς. Η ιδέα του οπλισμένου δάσκαλου/καθηγητή δεν είναι καινούργια. Τα σεμινάρια οπλοχρησίας διεξάγονται εδώ και αρκετά χρόνια, το ίδιο και ο σχετικός διάλογος. Όμως ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών πυροβολισμών μέσα στο σχολείο έχει καταστήσει το ζήτημα τραγικά επίκαιρο.
Τα εκπαιδευτικά σωματεία
Η 2η μεγαλύτερη Ένωση Εκπαιδευτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες (33.000 εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και συμβούλων) στο Λος Άντζελες ( UTLA) που στις βασικές της διεκδικήσεις πρωτοστατούν :
·         Η πρόσβαση για όλα τα παιδιά σε ασφαλή και υψηλής ποιότητας δημόσια σχολεία
·         η χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων
·         η μείωση του αριθμού μαθητών στην τάξη
·         ο περιορισμός του αριθμού των τυποποιημένων εξετάσεων που χρησιμοποιούνται στην τάξη και η ελευθερία των εκπαιδευτικών να αποφασίσουν τι λειτουργεί καλύτερα για τους μαθητές τους
·         η πρόσληψη περισσότερων νοσοκόμων, συμβούλων, κοινωνικών λειτουργών και βιβλιοθηκονόμων
Ανέβασαν ένα πολύ ενδιαφέρον video στην προσπάθεια τους να απαντήσουν στην « τρέλα» της οπλοχρησίας των εκπαιδευτικών.
Κάνουν τις δικές τους προτάσεις για την αναβάθμιση των σχολείων και την αποφυγή τέτοιων περιστατικών
Είμαι δάσκαλος και θέλετε να με οπλίσετε;
Τότε οπλίστε με, με ένα σχολικό ψυχολόγο που έχει χρόνο να κάνει κάτι περισσότερο από test ή να παρακολουθεί συναντήσεις που αφορούν τα test!
Οπλίστε με, με αρκετούς συμβούλους ώστε να αποκτήσουμε δεξιότητες με στόχο την αποφυγή της βίας και το άνοιγμα γεμάτων νόημα συζητήσεων με τους μαθητές μας για το μέλλον τους!
Οπλίστε με, με κοινωνικούς λειτουργούς που μπορούν να παρακολουθήσουν προσεχτικά τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους!
Οπλίστε με, με σχολικούς νοσοκόμους που θα είναι προσβάσιμοι σε κάθε παιδί!
Οπλίστε με, με περισσότερες μέρες για διδασκαλία και μάθηση και λιγότερες μέρες για τυποποιημένες εξετάσεις!
Οπλίστε με, με μικρότερα μεγέθη τάξεων που θα επιτρέψουν σε μένα και τους συναδέλφους μου να γνωρίσουμε καλύτερα τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους!
Οπλίστε με τα κοινοτικά σχολεία που είναι κομβικά σημεία εκπαιδευτικών πολιτιστικών, υγειονομικών και πολιτικών εταιρικών σχέσεων, βελτιώνοντας ολόκληρη την κοινότητα!
Μέχρι να υλοποιήσετε όλα αυτά κρατήστε τα όπλα έξω από το σχολείο μου …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου