Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς



Το αφήγημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για ασφαλή και ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει καταρρεύσει πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι εκτιμήσεις των ειδικών αλλά και τα χιλιάδες κενά στα σχολεία φανερώνουν τόσο την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, που έχουν προκύψει, όσο και την εμμονή της να κωφεύει στα δίκαια και λογικά αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το άνοιγμα των σχολείων δεν μας βρίσκει με κανένα επιπλέον μέτρο σε σχέση με τον Ιούνιο εκτός βέβαια από τους επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους (rapid & self - test), όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα (δηλαδή μέτρο διαχείρισης και όχι πρόληψης), και που καθορίζονται με τη θέση του κάθε μαθητή στην αίθουσα. Επίσης, το εξωφρενικό 50% συν ένα κρούσματα σε ένα τμήμα προκειμένου να κλείσει το τμήμα από μόνο του αποδεικνύει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Και ενώ ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει ο ίδιος, έχοντας επιπλέον περικοπές στο προσωπικό καθαριότητας, η κυβέρνηση ασκεί μια διχαστική και αυταρχική πολιτική με όχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενοχοποιώντας τους εργαζόμενους και ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις. Ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, η κυβέρνηση επιβάλει μέτρα υποχρεωτικότητας και στην εκπαίδευση, που δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα νέο αντιδραστικό και αυταρχικό τοπίο, που κάθε «έκτακτη» συνθήκη θα αξιοποιείται ως εργαλείο για απολύσεις.

Όσον αφορά τώρα στο μεγάλο καύχημα της κυβέρνησης για τους 16.000 διορισμούς (Α/θμια και Β/θμια) των δύο τελευταίων ετών και μετά από δώδεκα χρόνια (θα νόμιζε κανείς ότι η Ν.Δ. δεν έχει κυβερνήσει άλλη φορά τη χώρα) θα πρέπει να τονίσουμε ότι μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων τριών χρόνων. Ο αριθμός των συναδέλφων (24.000) που προσλήφθηκαν στην Α φάση αναπληρωτών και τα χιλιάδες κενά (υπολογίζονται στις 20.000), που συνεχίζουν να υπάρχουν, το μόνο που αναδεικνύουν είναι η μεγάλη ανάγκη για μόνιμους διορισμούς. Προτρέπουμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας, που αρέσκεται σε αξιολογήσεις και μετρήσεις, να ανακοινώνει καθημερινά πόσες διδακτικές ώρες χάνονται στα σχολεία της χώρας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε:

κατάργηση του εκδικητικού μέτρου της αναστολής εργασίας – απόλυσης, στέρησης μισθού και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

15 μαθητές στις αίθουσες.

μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες – καμία χαμένη διδακτική ώρα - δρομολόγηση μαζικών μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών.

προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων.

μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν διαγνωστικά τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (γιατροί, ΜΕΘ, νοσοκομεία κλπ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου