Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Το «ε… ΟΧΙ!» του εκπαιδευτικού που δεν εισακούγεται εν έτει 2018


της Ολυμπίας Ζαραμπούκα

Μην τους αφήνετε να σας λένε: «Πάρε δάσκαλε 850 ευρώ και γίνε τιραμόλα … εμάς δεν μας νοιάζει! Δικό σου πρόβλημα, άλλοι πεινάνε».

Βλέποντας τις συγκινητικές εικόνες νηπιαγωγών και δασκάλων να παρελαύνουν για την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου με δύο και τρεις μαθητές, σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, έρχεται αυτόματα στη σκέψη μου η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, να ασκήσουν το λειτούργημά τους σε περιοχές της χώρας με συγκοινωνιακές δυσκολίες, ειδικά όταν απαιτείται προς συμπλήρωση του ωραρίου τους, να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και δύσβατες περιοχές.

Ένα ακραίο παράδειγμα και εντελώς πραγματικό, είναι τοποθετημένος αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Μεσόβουνα Κεφαλονιάς να διατίθεται προς συμπλήρωση του ωραρίου του στην Πάστρα. Για τους γνωρίζοντες, τα δύο αυτά μέρη δεν συνδέονται με δρομολόγιο των μέσων μαζικής μεταφοράς και ο μόνος τρόπος καθημερινής μετακίνησης είναι είτε με Ι.Χ είτε με ταξί. Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους είναι 57 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις με ίσως λίγο ευκολότερες συνθήκες, πάντως και πάλι αποκαρδιωτικές.
Φανταστείτε τώρα στο παραπάνω παράδειγμα της Κεφαλονιάς να είστε στη θέση είτε μόνιμου είτε, ακόμα χειρότερα, αναπληρωτή εκπαιδευτικού, να μην έχετε Ι.Χ και να έχετε διατεθεί προς συμπλήρωση ωραρίου κατά τον τρόπο που περιγράφω. Τι κάνετε; Εάν είστε αναπληρωτής, φτάνετε να σκεφτείτε ακόμα και την παραίτηση; Εδώ έρχεται να ακουστεί το «ΟΧΙ» του εκπαιδευτικού που δεν εισακούγεται.
Όχι. Υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί για όλα, αρκεί να τους γνωρίζουμε και να γνωρίζουμε και την διαδικασία για να απαιτήσουμε την εφαρμογή τους.
Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν αρχίζουμε τα τηλέφωνα και τα παρακάλια σε εκπαιδευτικοπατέρες. Κάνουμε αμέσως ένσταση με την οποία, αφού εκθέτουμε την κατάσταση και την αδυναμία ή την σχεδόν ανυπέρβλητη δυσκολία στις μετακινήσεις, ζητάμε πρώτα και κύρια διαφορετική διάθεση προς συμπλήρωση ωραρίου ή διευθέτηση του ωραρίου εντός του σχολείου τοποθέτησης και αν αυτό δεν είναι εφικτό, επικουρικά ζητάμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί ημερήσιας αποζημίωσης και μετακίνησης εκτός έδρας με εντολή δημόσιου φορέα.
Εφόσον εισπράξουμε αρνητική απάντηση από τη διεύθυνση, επανερχόμαστε με αίτηση θεραπείας προς την Περιφέρεια. Προς διευκόλυνσή σας η διάταξη που προβλέπει την ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας και τα έξοδα μετακίνησης για τους εκπαιδευτικούς προς συμπλήρωση του εβδομαδιαίου ωραρίου τους, είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του Ν. 4336/2015. Τα ποσά προβλέπονται με σχετική υπουργική απόφαση και μεταβάλλονται συχνά, η δε εκάστοτε διεύθυνση εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένη να τα γνωρίζει. Σημειώνω ότι εκτός έδρας θεωρείται η παροχή υπηρεσίας σε απόσταση πάνω από 50 χιλιόμετρα από το σχολείο τοποθέτησης προς το σχολείο διάθεσης και ότι, αν δεν υπάρχει συγκοινωνία με μέσο μαζικής μεταφοράς, τότε προβλέπεται η μίσθωση ταξί με δαπάνες του δημοσίου. Με την ένσταση και την αίτηση θεραπείας σας, ζητείστε να σας γνωστοποιήσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση ημερήσιας αποζημίωσης και δαπανών μετακίνησης εκτός έδρας.
Πιστέψτε με ότι, εφόσον υπάρχει διαφορετικός τρόπος διάθεσής προς αποφυγήν εξόδων μετακίνησης και αποζημιώσεων είτε η Διεύθυνση είτε η Περιφέρεια θα τον βρει. Εάν μείνετε άπραγοι όμως, τότε κανείς δεν θα νοιαστεί και θα σας αφήσει να βρείτε εσείς τη λύση είτε βάζοντας το προσωπικό σας αυτοκίνητο, αν διαθέτετε, είτε πληρώνοντας εξ ιδίων τα έξοδα. Εάν όμως ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, τότε η δυσχέρεια μεταφέρεται στην διοίκηση, γιατί είναι πολύ δύσκολο πλέον να δικαιολογήσουν στο υπουργείο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διευθέτησης του προσωπικού, από αυτόν που απαιτεί από το δημόσιο πρόσθετες δαπάνες.
Στο παράδειγμά μας της Κεφαλονιάς, εάν δεν βρεθεί άλλος τρόπος διάθεσης προς συμπλήρωση ωραρίου του εκπαιδευτικού, τότε θα πρέπει να του καταβληθούν έξοδα μετακίνησης με ταξί για 57 χιλιόμετρα και έξοδα εκτός έδρας, τα οποία με επιστροφή αυθημερόν είναι τα έξοδα ημιδιατροφής του. Ποσά όχι ευκαταφρόνητα.
Για όλα αυτά μην τους αφήνετε να μας εξαθλιώνουν. Μην τους αφήνετε να σας λένε: «Πάρε δάσκαλε 850 ευρώ και γίνε τιραμόλα … εμάς δεν μας νοιάζει! Δικό σου πρόβλημα, άλλοι πεινάνε». Όχι κύριοι αυτά που δικαιούμαστε τα διεκδικούμε. Αρκετά όσα μας έχουν στερήσει, μην τους παραχωρήσουμε και άλλα.
Υ.Γ. Αλήθεια τον δάσκαλο που παρελαύνει με τους δύο μαθητές στη Νάξο ή στην Γαύδο θα τον αξιολογήσετε και με ποιόν τρόπο; Η ερώτηση είναι ρητορική και έχει δύο αποδέκτες τον κύριο Γαβρόγλου και την κυρία Κεραμέως.


 Πηγή: www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου