Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΤΙΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΔΣ της ΕΛΜΕ Καστοριάς,

Επιτρέψτε μου τώρα, αφού πια ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για τα υπηρεσιακά συμβούλια, να σας εκθέσω με όση αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα μπορώ να επιστρατεύσω την άποψή μου για την προ μερικών εβδομάδων εξοργιστικά αβάσιμη καταγγελία σας* σε βάρος του υπηρεσιακού συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ), του οποίου τυγχάνει να είμαι ακόμη ενεργό μέλος συμπληρώνοντας οσονούπω έξι συναπτά έτη (εκ των οποίων τα τέσσερα ως αιρετό μέλος).
Η επίμαχη λοιπόν καταγγελία εμπλέκει το τοπικό ΠΥΣΔΕ σε δύο σημεία: α) Στον μη συνυπολογισμό έξι (6) ωρών του μαθήματος των Θρησκευτικών του Ειδικού Σχολείου Καστοριάς στο υπόλοιπο σύνολο των ακάλυπτων ωρών αυτής της ειδικότητας των σχολείων γενικής παιδείας, προκειμένου να θεμελιωθεί η δυνατότητα απόσπασης δύο συναδέλφων από άλλη περιοχή, β) Στην – κατά συνέπεια του προηγουμένου – σύνδεσή του με τη βαρύτατη μομφή για «γκρίζες μεθοδεύσεις»!

Προφανώς λοιπόν όποιος έχει αυτή την εικόνα των πραγμάτων, όπως έντεχνα διοχετεύσατε στη δημοσιότητα, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει μαζί σας και να καταδικάσει τις «απάνθρωπες» (sic) μεθοδεύσεις του ΠΥΣΔΕ. Δυστυχώς όμως η μισή και επιλεκτική αλήθεια αποτελεί τη χειρότερη μορφή ψεύδους, ειδικά μάλιστα όταν συμβαίνει συνειδητά και σκόπιμα!
Γιαυτό λοιπόν είμαι αναγκασμένος με το κείμενο αυτό να αντιστρέψω την καταγγελία ενάντια σε όσους από σας συμπράξατε άμεσα ή έμμεσα στη σύνταξη και κοινοποίηση αυτής της καταγγελίας παραπλανώντας σκόπιμα με υπερβάλλουσες δόσεις φτηνού λαϊκισμού την εκπαιδευτική κοινότητα με την παρωχημένης νοοτροπίας διαστρέβλωση της αλήθειας, προκειμένου να στήσετε ένα αισχρό πανηγύρι εντυπώσεων και να δώσετε ένα στίγμα …αγωνιστικού πνεύματος!

Ιδού λοιπόν τι σας καταλογίζω:

1)    Δείξατε προκλητικά αντισυναδελφική συμπεριφορά απέναντι στα μέλη του ΠΥΣΔΕ, τα οποία φυσικά είναι και μέλη της ΕΛΜΕ, αφού δεν πράξατε το αυτονόητο που οφείλατε στη συγκεκριμένη περίπτωση: Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε καταγγελία, να έρθετε σε επικοινωνία με το ΠΥΣΔΕ και να συζητήσετε μαζί του το «θέμα» που νομίζατε ότι είχε ανακύψει και στη συνέχεια, εφόσον κρίνατε ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις, να προχωρήσετε στην καταγγελία. Εξόχως αντισυναδελφική προπέτεια!
2)    Επιδεικνύετε επιλεκτική ευαισθησία για συγκεκριμένη ειδικότητα (σημειωτέον ότι πρόκειται για την ίδια ειδικότητα που όλως τυχαίως έχουν τα περισσότερα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ!!!), ενώ αδιαφορείτε πλήρως για τις πιεστικότατες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, εξαιτίας των οποίων υπολειτουργούν ακόμη κάμποσα σχολεία της περιοχής μας! Δεν είδα, για παράδειγμα, την παραμικρή ευαισθησία για την έλλειψη Φυσικού (πάνω από 30 ώρες ακάλυπτες!) σε δυο γυμνάσια, ούτε βεβαίως ενοχλήσατε ποτέ το υπηρεσιακό συμβούλιο αν ασχολήθηκε μ’ αυτές τις ελλείψεις!
3)    Καταγγέλλετε το ΠΥΣΔΕ για σκόπιμη απόκρυψη των πραγματικών κενών στο μάθημα των Θρησκευτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η απόσπαση των δύο συναδέλφων! Πρόκειται για φασίζουσα λογική εν είδει δίκης προθέσεων, η οποία υποκρύπτεται κάτω από την αβανταδόρικη κορώνα περί «γκρίζων ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ»!
4)    Παρόλο που εκ των υστέρων δόθηκαν οι ξεκάθαρες εξηγήσεις στο ΔΣ της ΕΛΜΕ για το χειρισμό των επίμαχων «έξι ωρών», όχι μονάχα από τα θιγόμενα μέλη του ΠΥΣΔΕ, αλλά κυρίως από διοικητικούς υπαλλήλους της ΔΔΕ επιφορτισμένους με την αποκλειστική αρμοδιότητα επί του θέματος, οι οποίοι σας εξήγησαν ότι εφαρμόστηκε επακριβώς αυτό που προβλέπει ο νόμος (Ν.4415/2016) , σεις δεν έπραξαν το παραμικρό, ως οφείλατε, προκειμένου να διορθώσετε την καταγγελία-παρωδία προστατεύοντας την αξιοπρέπεια των συναδέλφων σας που τόσο αβάσιμα κατηγορήσατε.
5)    Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ (της ίδιας ειδικότητας με τους συναδέλφους που ζητούν απόσπαση), το οποίο  είναι και ο συντάκτης της κατάπτυστης αυτής καταγγελίας (περί της οποίας κάποια μέλη του ΔΣ δεν είχαν ιδέα!), αντιμετώπισε εμένα προσωπικά και άλλους συναδέλφους που ενόψει της εκλογής νέων υπηρεσιακών συμβουλίων βρεθήκαμε στο σχολείο, όπου εργάζεται, με πρωτοφανή αγένεια και απρέπεια εκτοξεύοντας μάλιστα χυδαίους υπαινιγμούς, τους οποίους με απαξιωτικό τρόπο απέφυγε να αποσαφηνίσει, αβαντάροντας μάλιστα φανερά υποψήφιο άλλου συνδυασμού και τελικά εγκαταλείποντας τη «συζήτηση», την οποία νωρίτερα ο ίδιος προκάλεσε, παρά την προσωπική μου έκκληση να μην εμπλακούμε στη συγκεκριμένη συζήτηση, για να μην κουράζουμε τους συναδέλφους! Χειροκροτώ το ηθικό μεγαλείο αυτής της συμπεριφοράς απέναντί μου από έναν εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού μου οργάνου!

Αλλά ποια είναι η αλήθεια τελικά επί του καταγγελλόμενου «θέματος»; Θα την εξηγήσω αμέσως με όσο πιο τεκμηριωμένο και κατανοητό τρόπο μπορώ:

1)    Στο αιωρούμενο λοιπόν ερώτημα γιατί δεν δηλώθηκαν ως κενές οι επίμαχες «έξι ώρες» θρησκευτικών από το υπηρεσιακό συμβούλιο, ώστε να αθροιστούν στις υπόλοιπες ακάλυπτες ώρες του μαθήματος που προέκυψαν από τις αποτυπώσεις των διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων, η απάντηση είναι απλή: Γιατί ΑΥΤΕΣ ΟΙ 6 ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΩΡΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ! Η άγνοια του νόμου δεν επιτρέπει σε κανέναν να ωρύεται και να ρίχνει κουμπουριές στο βρόντο, γιατί απλούστατα μετατρέπεται ο ίδιος σε κατηγορούμενο!
2)    Βάσει λοιπόν του νόμου, στο ειδικό σχολείο έχουν απόλυτο προβάδισμα υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και μόνον όταν το ειδικευμένο προσωπικό δεν επαρκεί, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας. Αυτό πράγματι συνέβη πέρσι, πράγμα που βοήθησε στην απόσπαση των δύο συναδέλφων. Φέτος όμως είχαμε την τύχη (ή μήπως για σας αυτό ήταν ατυχία;) να διοριστούν αναπληρωτές ειδικής αγωγής, οι οποίοι – όπως όφειλαν να γνωρίζουν οι προπετείς καταγγέλλοντες – μισθοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει αναγκαστικά να καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, κάτι που ελέγχεται αυστηρότατα, άλλως λύεται η σύμβαση εργασίας!
3)    Οι συγκεκριμένες λοιπόν «έξι ώρες» υποχρεωτικά έπρεπε να καλυφθούν από τον αναπληρωτή ειδικής αγωγής ΠΕ02, ο οποίος διαφορετικά θα είχε ασυμπλήρωτο ωράριο, έστω κι αν η ανάθεση του μαθήματος θα γινόταν βάσει της γ’ ανάθεσης, η οποία κανονικά ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου. Και ιδού το δίλημμα που αντιμετώπισε του ΠΥΣΔΕ και η ΔΔΕ: Ή αφήναμε τους μαθητές (και καταλαβαίνετε για ποιους μαθητές μιλάμε!) χωρίς να κάνουν μάθημα για δέκα περίπου ημέρες μέχρι να έρθει η 1η Οκτωβρίου αφήνοντας συγχρόνως ακάλυπτο και τον συγκεκριμένο αναπληρωτή (εξήγησα παραπάνω τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τον ίδιο) ή προχωρούσαμε στην άμεση ενεργοποίηση της γ’ ανάθεσης κατά δέκα ημέρες νωρίτερα ικανοποιώντας έτσι δύο πιεστικότατες ανάγκες: α) Δεν θα χάνανε τα παιδιά το μάθημά τους, β) Δεν θα είχε πρόβλημα ο συνάδελφος αναπληρωτής. Φυσικά επιλέξαμε τη δεύτερη λύση ικανοποιώντας το μείζον (δηλαδή την ουσία) και παραβλέποντας το έλασσον (δηλαδή τον τύπο). Αυτό λοιπόν εσείς το ονομάζετε  «γκρίζα μεθόδευση»;
4)    Επαναλαμβάνω, για να γίνει απολύτως σαφές: Από τη στιγμή που υπάρχει φέτος αναπληρωτής ειδικής αγωγής (και μάλιστα με πολύ υψηλότερα προσόντα από τους συναδέλφους που ζητούν απόσπαση) κι έχει ασυμπλήρωτο ωράριο, ΟΙ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ Γ’ ΑΝΑΘΕΣΗ και γιαυτό δεν μπορούν να αθροιστούν στις υπόλοιπες ώρες θρησκευτικών των σχολείων γενικής παιδείας! Αν του χρόνου δεν διοριστούν αναπληρωτές ειδικής αγωγής, αναγκαστικά και πάλι (όπως πέρσι) θα προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας! Είναι νόμος και κανείς δεν νομιμοποιείται ελαφρά τη καρδία να απαιτεί από ένα υπηρεσιακό συμβούλιο να αγνοήσει το νόμο! Τελεία και παύλα!!!

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι λυπάμαι και οργίζομαι με την εμμονική εμπάθεια κάποιων μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ, η οποία εκφράζεται με τον πλέον αντισυναδελφικό και επιπόλαιο τρόπο εκθέτοντας υπολήψεις ανθρώπων που μοχθούν δεκαετίες τώρα στο πεδίο της μαχόμενης εκπαίδευσης.
Λυπάμαι περισσότερο που το ευαίσθητο αυτό λειτούργημα που όλοι μας υπηρετούμε με φιλότιμο και μεράκι, εκλαμβάνεται από τους κυρίους αυτούς ως βολικό πεδίο φτηνής ρητορικής, προκειμένου να επιδοθούν σε θεαματικές ασκήσεις αγωνιστικού πνεύματος χωρίς αντίκρισμα.
Η πείρα της μακρόχρονης εκπαιδευτικής μου διαδρομής (ήδη διανύω το 36ο έτος) - που κάποιες φορές έχει σκοντάψει πάνω σε ανάλογες μεροληπτικά συναδελφικές, αλλά στην ουσία αντισυναδελφικές και υποκριτικές συμπεριφορές - με γυρίζει επίμονα σ’ εκείνους τους καίριους στίχους του Μπρεχτ από το κλασικό «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου»
«Σαν έρθει η ώρα της πορείας, πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους. Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή. Κι εκείνος που για τον εχθρό μιλάει, είναι ο ίδιος ο εχθρός…».

Καστοριά, 8 Νοέμβρη 2018

Δημήτρης Ε. Κωστούλας
Εκπαιδευτικός ΠΕ02, Μέλος του ΠΥΣΔΕ Καστοριάς

_________________________
* Ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ Καστοριάς (30/9/2018)
http://elmekastorias.blogspot.com/2018/09/blog-post_47.html
Ιστοσελίδα AlfaVita (1/10/2018)
http://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/269247_kataggelia-tis-elme-kastorias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου