Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ψήφισμα για το άρθρο 55 του νόμου 4653/2020


Η Υπουργός Παιδείας στο Νόμο 4653/2020 «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» με το άρθρο 55 τροποποίησε το Π.Δ 50/1996 ως εξής:

Άρθρο 55 Τροποποίηση του π.δ. 50/1996 (Α΄45) Στο άρθρο 13 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45) προστίθεται δεύτερη παράγραφος ως εξής:

«Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της προηγούμενης παραγράφου ισχύει τόσο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής.».

Η τροποποίηση αυτή δημιούργησε έντονα προβλήματα λίγους μήνες αργότερα στις κρίσεις υπεραρίθμων καθώς συνάδελφοι με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και συνάδελφοι που κατέχουν παλαιότερες οργανικές στα σχολεία από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς κρίθηκαν υπεράριθμοι, γεγονός που οδηγεί του παλαιότερους συναδέλφους να αναζητούν νέα οργανική. Το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο στις υπεραριθμίες επί των λειτουργικών κενών. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να αναζητούν ωράριο σε γειτονικά ή και μακρινότερα σχολεία.

Μάλιστα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας 25894/E2/21-02-2020 διευκρινίζεται ότι: «οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί …… προτάσσονται και κατά τη διαδικασία μεταθέσεων και τοποθετήσεων εντός της ίδιας περιοχής, ενώ εξαιρούνται από την κρίση υπεραριθμίας.»

Ένα προνόμιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερες από μία φορές. Η προτεραιότητα ισχύει ήδη για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση αυτής της διάταξης (άρθρο 55, Νόμος 4653/2020), η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κεκτημένα δικαιώματα ετών - η παλαιότητα των συναδέλφων, τα μόρια δυσμενών συνθηκών που διασφαλίζουν την ισορροπία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου