Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ψήφισμα: Όχι στις εξώσεις προσφύγων


Με απόφαση της Κυβέρνησης ξεκίνησε την 1η Ιουνίου η αποχώρηση από το σύστημα υποδοχής περίπου 9.000 αναγνωρισμένων προσφύγων που έχουν πάρει άσυλο. Οι εξώσεις αυτές αφορούν τα camps και τα σπίτια στα οποία φιλοξενούνταν. Υπολογίζεται ότι τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταβούν από τη βοήθεια που λαμβάνουν ως αιτούντες άσυλο στο γενικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, μόλις αναγνωριστούν ως πρόσφυγες από τις Ελληνικές αρχές ασύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Στο δρόμο θα βρεθούν και γυναίκες μόνες με παιδιά, πολλά από τα οποία φοιτούν σε σχολεία, καθώς και ανάπηροι.
Η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή ρατσιστική πολιτική που έχει αρχίσει να γεμίζει τις πλατείες και τα πάρκα με άστεγους και φτωχούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από ακόμη μια αναγκαστική κατάληψη στέγης στα Εξάρχεια. Οικογένειες καθ' όλα νόμιμες, πάνω από 50 άτομα, βρέθηκαν στον δρόμο και εγκαταλείφθηκαν εκεί!... Η ένταξη των προσφύγων σημαίνει πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία και την υγεία και όχι εγκατάλειψη στο δρόμο. Αντί να σπαταλάει η κυβέρνηση και η ΕΕ εκατοντάδες εκατομμύρια για επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ, την απομόνωση στα νησιά με νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις καταδιώξεις προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο, οδηγώντας σε πνιγμούς προσφύγων, είναι ώρα να δοθούν λεφτά για να ζουν αξιοπρεπώς στις γειτονιές μας, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να έχουν όλοι πρόσβαση στη υγεία.

Διεκδικούμε:
  • Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις & να κλείσουν οι Μόριες και οι Αμυγδαλέζες.
  • Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους σε σπίτια και σε δομές μέσα στις γειτονιές, αξιοποιώντας τα κτίρια του ΕΦΚΑ, των Δήμων και του Δημοσίου.
  • O Δήμος της Αθήνας και οι άλλοι Δήμοι στη χώρα να ανοίξουν τώρα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους, άστεγους, πρόσφυγες, Ρομά.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από συλλογικότητες αντιρατσιστικές και υποστήριξης προσφύγων, μεταναστών και βασικών δικαιωμάτων, από επιτροπές προσφύγων στα camps, κοινότητες μεταναστών και εργαζόμενους στο άσυλο και στο προσφυγικό.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου