Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας: το πρώτο βήμα για την εισβολή του νεοεπιθεωρητισμού

του Χρήστου Κάτσικα

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση σχολικών μονάδων, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Παράλληλα η υπουργός ανέλυσε τους τρεις πυλώνες της αξιολόγησης:
  • Ετήσιος προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου και σχεδιασμός δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών
  • Εσωτερική αξιολόγηση, δηλαδή αυτοαξιολόγηση του σχολείου από τον σύλλογο διδασκόντων
  • Εξωτερική αξιολόγηση.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, με το άρθρο 34 προστίθεται άρθρο 47Α στον ν. 4547/2018, με το οποίο ρυθμίζονται τα σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό έργο τους, δηλαδή τη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης κάθε σχολικής μονάδας, ως διοικητικής και ως εκπαιδευτικής δομής.
Με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου προστίθεται άρθρο 47Β στον ν. 4547/2018, με το οποίο ρυθμίζεται ο θεσμός της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό έργο τους, ο οποίος και επεκτείνεται με τη συμμετοχή σε αυτήν, αμέσως ή εμμέσως, των ΠΕΚΕΣ, του ΙΕΠ και της ΑΔΙΠΠΔΕ.
Με το άρθρο 37 προβλέπεται ότι κάθε σχολική μονάδα οφείλει, ήδη από το σχολικό έτος 2020-2021, να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο αναφέρονται τα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της.
Στο σημείο αυτό ας κάνουμε τρεις βασικές επισημάνσεις:

η συνέχεια στο www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου