Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Συνάντηση της Ο.Λ.Μ.Ε. με την Υπουργό Παιδείας για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στις 14 Ιουλίου 2020


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 συνάντηση της ΟΛΜΕ με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης κ. Βούτσινο και την Γ. Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης κ. Γκίκα, με θέμα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ). Εισαγωγικά η κ. Υπουργός και ο κ. Γενικός αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα των αλλαγών στην ΤΕΕ και ΕΕΚ, στη μη αποτελεσματικότητά της σήμερα, στη χαμηλή απορρόφηση των αποφοίτων της στην αγορά εργασίας και στην έλλειψη σύνδεσής της με αυτήν. Επισήμαναν επίσης το στόχο να μεγαλώσει το ποσοστό των αποφοίτων Γυμνασίων που ακολουθούν την ΕΕΚ. Στη συνέχεια περιέγραψαν τους βασικούς άξονες και ζήτησαν τις θέσεις της Ο.Λ.Μ.Ε. σχετικά με αυτούς. Διευκρίνισαν ότι το νομοσχέδιο για την ΕΕΚ – το οποίο δεν θα ψηφιστεί πριν τον Σεπτέμβριο - θα παρουσιαστεί για διαβούλευση και θα κληθούν και πάλι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Τα βασικότερα σημεία στα οποία έγινε αναφορά είναι τα παρακάτω:

  • Προτείνεται η ίδρυση ή μετατροπή υπαρχόντων ΕΠΑ.Λ. σε Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας αρχικά, με διαφορετικές και νέες ειδικότητες, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη συσχέτιση με την αγορά – αναφέρθηκε ο όρος «ταύτιση με τις ανάγκες της αγοράς» - και τις τοπικές παραγωγικές ανάγκες. Ο αριθμός των Προτύπων ΕΠΑ.Λ. δεν έχει προσδιοριστεί. Αυτά τα ΕΠΑ.Λ. θα είναι πιλοτικά και στόχος είναι, σε βάθος τριετίας, να επεκταθεί ο θεσμός σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. Οι μαθητές θα επιλέγονται με βάση το βαθμό απολυτηρίου Γυμνασίου.

  • Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ., με την αναγκαία επιμόρφωση όπου χρειάζεται.

  • Θα υπάρξει, για τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., ένα Κεντρικό Συμβούλιο που θα αποφασίζει, πλαισιωμένο από μία κεντρική Επιστημονική Επιτροπή και μετά τις εισηγήσεις των Τοπικών Συμβουλίων, τις ειδικότητες και τον εκσυγχρονισμό εν γένει της ΤΕΕ, σε σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς. Στο συμβούλιο αυτό – και κατ αναλογία στα τοπικά συμβούλια- θα συμμετέχουν Υπουργεία (Παιδείας, Εργασίας, κ.α.), τριτοβάθμιες οργανώσεις, κοινωνικοί εταίροι, ο ΕΟΠΠΕΠ, ο ΟΑΕΔ, ΟΤΑ κλπ

  • Στα ΕΠΑ.Λ. δεν θα αλλάξει κάτι, το νομοσχέδιο δεν θα αναφέρεται σε ό,τι αφορά στη δομή- Β΄ τάξη- εσωτερική λειτουργία- εξαγωγή βαθμών- Ε.Κ., στους τομείς και στον τρόπο εξέτασης Δεν προβλέπεται αλλαγή στα ποσοστά εισακτέων στα ΑΕΙ αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., ούτε ηλικιακό όριο για εγγραφή σε αυτά.

  • Ιδρύονται Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης με Μαθητεία (ΕΣΚ), μεταγυμνασιακές και χωρίς ηλικιακό όριο. Στόχος να καλύψουν τη ζήτηση σε χαμηλών προσόντων εργαζόμενους, επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, που ζητά η αγορά. Θα μπορούν να είναι και ιδιωτικές. Θα εργάζονται εκεί εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ. Θα ανήκουν στο ΥΠΑΙΘ, αλλά και σε άλλα Υπουργεία. Οι απόφοιτοι των ΕΣΚ θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ.

  • Αλλάζουν τα επίπεδα των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ και οι απόφοιτοί τους θα παίρνουν το επίπεδο 3 – αντί του 4 ως τώρα. Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίπεδο 4 και οι των ΙΕΚ και 4ου μεταλυκειακού έτους μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. το 5.

  • ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού): θα γίνουν νέοι Οδηγοί Κατάρτισης, θα επικαιροποιηθούν τα Επαγγελματικά Περιγράμματα, θα αλλάξει ο τρόπος πιστοποίησης και εξετάσεων, γιατί οι σημερινές δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεν γίνονται σωστά. Στόχος να οδηγηθούμε σε ένα νέο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

  • Θα δημιουργηθεί ένα ΕΝΙΑΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

  • Στα ΙΕΚ δημιουργούνται νέοι Οδηγοί Κατάρτισης, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί και καταρτίζεται Μητρώο Εκπαιδευτών, και με ιδιώτες εκπαιδευτές, απ όπου θα αντλείται το προσωπικό των ΙΕΚ.

  • Θα επαναπροσδιοριστεί η λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.

  • Μαθητεία: δεν αλλάζει σ αυτό το νομοσχέδιο κάτι. Θα δοθεί βάρος στην αποτελεσματικότερη σύνδεση με την αγορά και τις τοπικές κοινωνίες

  • Η ΜΝΑΕ (μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.) έχει θετικό αποτύπωμα και θα συνεχιστεί.

  • Τα διετή Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. εντός των ΑΕΙ, παραμένουν σε αναστολή.

Η Ομοσπονδία από την πλευρά της επισήμανε τα κύρια σημεία διαφωνίας με βάση τις πάγιες θέσεις της, και κυρίως τη μη αποδοχή κατάρτισης πριν την ολοκλήρωση της φοίτησης σε λυκειακή βαθμίδα, την ανάγκη υπαγωγής όλων των σχολείων της ΤΕΕ στο Υπουργείο Παιδείας, τη διαφωνία της με τη δημιουργία Προτύπων σχολείων, καθώς επιμένει στην ύπαρξη μόνο Πειραματικών. Παράλληλα δήλωσε ότι απορρίπτει τη Τράπεζα Θεμάτων και εμμένει στην αρνητική θέση της για τον κυρίαρχο ρόλο της αγοράς στην ΤΕΕ και εν γένει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο Υπουργείο, μετά την συνεδρίασή του σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν, συνολικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου