Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: για τη λειτουργία και στελέχωση σχολικών ιατρείων



Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας, πέραν των άλλων, αναδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανυπαρξία των υποδομών στα σχολεία για την διασφάλιση της υγείας των μαθητών/μαθητριών των σχολείων. Θυμίζουμε ότι για τις ανάγκες της πανδημίας, αίθουσες ή γραφεία μετατράπηκαν σε αίθουσες Covid, για την υποδοχή και διαχείριση κρούσματος στο σχολείο, ενώ ο Υπεύθυνος Covid συνήθως είναι εκπαιδευτικός άσχετος με το αντικείμενο.

Εξαρχής να αναφέρουμε ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο εν έτει 2022 να λειτουργούν σχολικές μονάδες χωρίς την ύπαρξη στελεχωμένου σχολικού ιατρείου και η παροχή πρώτων βοηθειών και εξειδικευμένης γνώσης να επαφίεται στην γνώση και εμπειρία των εκπαιδευτικών, στους οποίους έτσι αποδίδεται άλλη μία ευθύνη.

Ας δούμε όμως τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν την τρέχουσα σχολική χρονιά και την διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία.

Στη ΔΔΕ Καστοριάς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέχρι αυτή τη στιγμή είχαμε περισσότερα από 1.000 (χίλια) επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών και περισσότερα από 100 (εκατό) εκπαιδευτικών. Για τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα απαιτήθηκε η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενημέρωσης των μαθητών και γονέων/κηδεμόνων, παραλαβής και συσκευασίας των self test (τα self test χορηγούνται σε πεντάδες) και παράδοσης τους στις στενές επαφές (μαθητές και εκπαιδευτικούς). Εν ολίγοις, η διαχείριση των 1.000 και πλέον κρουσμάτων στην Καστοριά απασχόλησε τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς για περισσότερες από 1.000 εργατοώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν εκτός ωραρίου εργασίας και φυσικά σε αντικείμενο άσχετο με το έργο που καλούνται να προσφέρουν. Επιπλέον, οι διαγνωστικοί έλεγχοι των στενών επαφών με rapid test (ανεμβολίαστοι και χωρίς νόσηση μαθητές) διατάρασσαν την ομαλή λειτουργία των τμημάτων με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστικά μάθημα. Σε πανελλαδικό επίπεδο, και για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να πούμε ότι τα κρούσματα για ηλικίες μεταξύ 0-17 ετών ξεπέρασαν τις 550.000 από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι καθημερινές περιπτώσεις μικροτραυματισμών και αδιαθεσίας μαθητών, αλλά δυστυχώς και σοβαρότερων τραυματισμών καθώς και οι διαγνωσμένες σοβαρές παθήσεις που χρήζουν καθημερινής φροντίδας και παρακολούθησης.

Η ύπαρξη και λειτουργία ενός στελεχωμένου σχολικού ιατρείου σε μία σχολική μονάδα ή ομάδα γειτονικών/συναυλιζόμενων σχολείων έχοντας ως πρώτη μέριμνα τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών/τριών μας και την παροχή πρώτων βοηθειών και δευτερευόντως έναν συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα υγιεινής όχι απλώς κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται σε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο.

Απαιτούμε λοιπόν την ίδρυση, εξοπλισμό, στελέχωση και λειτουργία σχολικών ιατρείων σε κάθε σχολική μονάδα ή ομάδα γειτονικών/συναυλιζόμενων σχολείων ανάλογα με το μέγεθος των σχολικών μονάδων.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο να επωμιζόμαστε ευθύνες που δεν μας αναλογούν και προέρχονται από την ανεπάρκεια του κράτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου