Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Για τις επιμορφώσεις εκτός εργασιακού ωραρίου


Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει την τηλεκπαίδευση ως ισότιμη της δια ζώσης εκπαίδευσης κατέρρευσε κάτω από το βάρος της πραγματικότητας, αφού οι καταστροφικές της συνέπειες αποκαλύφθηκαν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Παρόλα αυτά οι φορείς της διοίκησης δεν σταμάτησαν να προωθούν τις τηλεδιασκέψεις σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η καθιέρωση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας αποδείχτηκε, μεταξύ άλλων, ως εργαλείο διοικητικής αυθαιρεσίας και καταστολής (π.χ. μαθητικές καταλήψεις, κακοκαιρία, συνεδριάσεις Σ.Δ.). Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και ο καταιγισμός σεμιναρίων και “επιμορφώσεων”, είτε από συντονιστές εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολείων και Διευθύνσεις – Περιφέρειες εκπαίδευσης, είτε από εξωτερικούς φορείς. Όλα πραγματοποιούνται εκτός εργασιακού ωραρίου.

Στην πραγματικότητα αμφισβητείται στην πράξη το εργασιακό μας ωράριο και καταστρατηγείται το δικαίωμά μας στον προσωπικό, ελεύθερο χρόνο. Οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με πρόσθετη κόπωση και άγχος, θυσιάζουν ώρες του προσωπικού και οικογενειακού χρόνου τους, ενώ τείνει να θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να είναι πάντα συνδεδεμένοι σε όσα παράνομα τους υποχρεώνει η διοίκηση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη εικόνα από το μέλλον, όταν στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, θα εξαναγκάζονται να γεμίζουν το ατομικό τους portfolio με “χαρτιά”, να φαίνονται αρεστοί στους αξιολογητές τους, κ.ο.κ.

Η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί ένα τεράστιο πνευματικό, ψυχικό και συναισθηματικό απόθεμα και ως τέτοια πρέπει να ασκείται ανεμπόδιστη. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις εξελίξεις της παιδαγωγικής επιστήμης και της επιστήμης του κάθε γνωστικού αντικειμένου είναι αναγκαία.

  • Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η ετήσια και περιοδική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, δωρεάν και με απαλλαγή από τα διδακτικά και διοικητικά μας καθήκοντα.

  • Δε θα ανεχτούμε καμία παραβίαση του εργασιακού μας ωραρίου.

  • Οι συνεδριάσεις και οι επιμορφώσεις εκτός εργασιακού ωραρίου είναι παράνομες. Κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν κάθε τέτοια ενέργεια στο σωματείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου