Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Για τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης και την χρησιμοποίηση τους για την κάλυψη λειτουργικών κενών.


Η κυβέρνηση εργαλειοποιώντας την πανδημία για άλλη μία φορά προχώρησε σε γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τις τρίμηνες συμβάσεις, υλοποιώντας έτσι τον σχεδιασμό της για επέκταση της ευέλικτης εργασίας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Το Υπουργείο θα προσλάμβανε υποτίθεται τους τρίμηνης σύμβασης αναπληρωτές για να καλύψουν κενά που θα δημιουργούνταν λόγω Covid-19. Φυσικά στην πράξη το υπουργείο προσέλαβε μεγάλο αριθμό συμβασιούχων 3μηνης σύμβασης για την κάλυψη όλων ανεξαιρέτως των λειτουργικών κενών. Τη φετινή σχολική χρονιά βέβαια οι τρίμηνες συμβάσεις βάσει νόμου χρησιμοποιούνται για να καλύψουν και άλλου είδους κενά άσχετα από την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι τρίμηνης σύμβασης να τρέχουν από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο, κλείνοντας τις «τρύπες» που έχει δημιουργήσει η ίδια η πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας όσον αφορά τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και σε αρκετές περιπτώσεις δέχονται πιέσεις για παραβιάσεις του εργασιακού ωραρίου.

Θα πρέπει να σκεφτούμε επίσης ότι οι περισσότεροι συμβασιούχοι τρίμηνης διάρκειας θα απολυθούν τον Απρίλιο! Αυτό βέβαια σημαίνει πως δε θα συμπληρώσουν ούτε καν τα ένσημα για να βγουν στο ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι. Ουσιαστικά οι συνάδελφοί μας «ξεσπιτώνονται» για τρεις μήνες, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τα ελάχιστα μόρια προϋπηρεσίας ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της στέγασης αφού θα πρέπει να βρουν σπίτι που να ενοικιάζεται για 3 μήνες.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Καμία λύση δε θα δοθεί στα συσσωρευμένα προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών από οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας, να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας και να δώσουμε ανυποχώρητο αγώνα για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Απαιτούμε:

Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων. Κανένας συμβασιούχος να μην απολυθεί εν μέσω σχολικής χρονιάς.

Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και εξίσωσή τους προς τα πάνω με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Να δοθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των συμβασιούχων με ευθύνη του Υπουργείου. Επίδομα στέγασης σε όλους όσοι εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου