Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Για το κύμα ακρίβειας και τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών



Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα κ.ά. καθιστά την καθημερινότητα του εργαζόμενου έναν διαρκή αγώνα για την επιβίωση του. Η λεηλασία των εισοδημάτων μας μετά από 12 χρόνια μνημονιακών πολιτικών και η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης που εξαγγέλλει μέτρα δήθεν οικονομικής ενίσχυσης αντί για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις καταδικάζει τον λαό σε φτώχεια και ανέχεια.

Στα ύψη λοιπόν έχει εκτοξευτεί και το κόστος ζωής των εκπαιδευτικών και κυρίως αυτών που ζουν σε ακριτικές περιοχές με παρατεταμένο χειμώνα όπως η Καστοριά και επιπλέον μετακινούνται καθημερινά από και προς το σχολείο τους. Εκπαιδευτικοί που έχουν τοποθετηθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους αλλά και εκπαιδευτικοί «τιραμόλα» που υπηρετούν σε 3, 4 ακόμα και 5 σχολεία είναι αναγκασμένοι να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Και ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών εκτοξεύονται στα ύψη, η αποζημίωση μετακίνησης (για όσους προβλέπεται) παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες (οδοιπορικά 0,15/χλμ) και οι μισθοί … πενιχροί να τους «καταπίνει» η ακρίβεια, μισθοί που ισοδυναμούν μόλις στο 58% του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης.

Η ακρίβεια δεν είναι τυχαία ούτε παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του καθώς ιδιωτικοποιούνται κοινωνικές ανάγκες και αγαθά και τα μετατρέπονται σε εμπόρευμαγια την εξασφάλιση παραπάνω κερδών από τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και την κυβέρνηση .

Ενώ μοιράζουν 30,5 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις πλάι στο 40,2 δις που δόθηκαν τη διετία 2020-21 ως έκτακτα μέτρα ενίσχυσης στις ίδιες σφυρίζουν αδιάφορα για τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις με κάλυψη των απωλειών από όλες τις περικοπές των μνημονίων, τις αυξήσεις τιμών και τον πληθωρισμό. Να αποδοθεί το κλεμμένο Μ.Κ. Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος μισθός.

  • Επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής ζωής τώρα!

  • Να αυξηθεί η αποζημίωση μετακίνησης (οδοιπορικά- εκτός έδρας) ανάλογα του σημερινού υπέρογκου κόστους διαβίωσης και αναγκών.

  • Κανένας εκπαιδευτικός σε περισσότερα από δύο σχολεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου