Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στην εκπαίδευση.


Τα ψέματα του Υπουργείο Παιδείας, για τον περίφημο εξορθολογισμό και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που υποστηρίζουν ότι αυτός έχει, αποκαλύφθηκαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο μετά από τo έγγραφο Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης που βγήκε στη δημοσιότητα και μιλάει ξεκάθαρα για εξοικονόμηση προσωπικού από τις συγχωνεύσεις. Όχι βέβαια ότι πέσαμε από τα σύννεφα ή ότι είχαμε αμφιβολίες για τις προθέσεις και τους στόχους του.

Είναι αδιανόητο όμως να αναγκάζονται οι μαθητές της Γ τάξης του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς που επέλεξαν τον Προσανατολισμό Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας να αλλάξουν σχολείο και να φοιτήσουν στο 3ο ΓΕ.Λ. γιατί το τμήμα τους χαρακτηρίστηκε ολιγομελές, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές της Γ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς που επέλεξαν τον Προσανατολισμό Ανθρωπιστικών Σπουδών να αναγκάζονται να φοιτήσουν στο 2ο ΓΕ. Λ. Καστοριάς γιατί το τμήμα τους χαρακτηρίστηκε επίσης ολιγομελές. Αδιανόητο είναι επίσης να εξωθούνται μαθητές των ΕΠΑ.Λ. της περιοχής μας να αλλάξουν τομέα ή ειδικότητα ή ακόμα και σχολείο γιατί οι επιλογές τους δεν ανήκουν στις δημοφιλείς ειδικότητες.

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Ψήφισμα Καταγγελία για τη δίωξη στους συναδέλφους της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Καμία δίωξη στους συναδέλφους της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση και αποδόμηση του δημόσιου σχολείου.

Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει!  

Το δικαίωμά μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας.

    Οι απειλές και η προσπάθεια εκφοβισμού των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών από τη διοίκηση και το Υπουργείο συνεχίζονται. Για να εφαρμόσουν την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική και επειδή τέσσερα χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να επιβάλουν την αξιολόγηση,  καταφεύγουν σε απαράδεκτες αυταρχικές ενέργειες. Τους απαντάμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε! Δε γινόμαστε συνένοχοι στην αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και στο τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών!

Δελτίο Τύπου της πανελλαδικής σύσκεψης συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στις 10/9/2024


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ (ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ)

ΤΩΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΥΞΕΩΝ, ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!

Την Τρίτη 10/9 πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Συλλόγων Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και Α΄ Αθηνών, πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. για την οργάνωση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων – δράσεων – πρωτοβουλιών  ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τον κλιμακούμενο αυταρχισμό της.

Στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν με απόφαση 34 Σ.Ε.Π.Ε./Ε.Λ.Μ.Ε. και εκατοντάδες συνάδελφοι/-ισσες από όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σ.Ε.Π.Ε.: Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, «Αριστοτέλης», Β΄ Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Ζακύνθου, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου», Κω-Νισύρου, Λαγκαδά, Νήσων Αργοσαρωνικού, «Περικλής», «Πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος», Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

Ε.Λ.Μ.Ε.: Α΄ Κυκλάδων, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Έβρου, Γ΄ Θεσ\νίκης, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Θεσ\νίκης, Καστοριάς, Λασιθίου, Φωκίδας, Χανίων

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας και η ειρωνεία του Υπουργού Παιδείας


“…Κάνουμε έναν εξορθολογισμό για να παρέχουμε καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε κάθε μαθήτρια και σε κάθε μαθητή. ...Χρειαζόμαστε αυτόν τον εξορθολογισμό για να πετύχουμε καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα”. Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο κ. Πιερρακάκης για να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου που αφορούσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεως τμημάτων και τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων.

Τι απαντάει όμως ο κ. Πιερρακάκης στον μαθητή που επέλεξε το ΕΠΑ.Λ. Καστοριάς για να φοιτήσει στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας και συγκεκριμένα στην ειδικότητα Βοηθός Οδοντοτεχνίτη και όταν έφτασε η πολυπόθητη στιγμή να φοιτήσει στη Γ Λυκείου και να διδαχθεί τα μαθήματα της ειδικότητας τον ενημερώνουν ότι επειδή η ειδικότητα που επέλεξε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και δεν επιλέχθηκε από “ικανό” αριθμό μαθητών ότι δε θα λειτουργήσει. Ποιά απάντηση θα του έδινε στο πλαίσιο του “εξορθολογισμού” που διατείνεται:

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων


Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως το Υπουργείο Παιδείας για την λογιστική προσέγγισή του τόσο στην κατανομή των μαθητών στα τμήματα, όσο και στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, ενώ μόλις λίγο καιρό πριν είχαμε επισημάνει την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των αντιεκαπιδευτικών ρυθμίσεων που έχει φέρει στο δημόσιο σχολείο για την μείωση των εκπαιδευτικών κενών. Το αποτέλεσμα είναι η μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή, συγχωνεύσεις/συμπτύξεις τμημάτων, προσαύξηση στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα κατά 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαστική μετακίνηση μαθητών σε άλλο σχολείο.

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης

 

Τους τελευταίους μήνες του σχολικού έτους 2023-2024 η σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης αντιμετώπισε συμβάν αποκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών, που έλαβε χώρα σε εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στα Ιωάννινα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων επιλήφθηκε του ζητήματος και σε συνεδριάσεις του έλαβε όλα τα προβλεπόμενα για την περίπτωση από την ισχύουσα νομοθεσία παιδαγωγικά μέτρα και πλέον αυτών προέβη και σε άλλες ενέργειες που προέβλεπε η νομοθεσία γι’ αυτές τις περιπτώσεις (συνδρομή Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης, συμβολή κοινωνικών λειτουργών - ψυχολόγων, προγραμματισμός δράσεων τη νέα σχολική χρονιά), ώστε η υπόθεση να προβληματίσει το σύνολο των μαθητών/τριών και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες πράξεις. Ο Σύλλογος ενήργησε άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη το παιδαγωγικό κλίμα που πρέπει να διασφαλίζεται στο σχολείο, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο.Λ.Μ.Ε.: Προκήρυξη στάσεων εργασίας από την Πέμπτη 5/9 έως και την Παρασκευή 4/10/2024


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της απόφασης της Γ.Σ. Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. (11-02-23), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από  Πέμπτη 5/9 έως και Παρασκευή 4/10/2024 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ).

Δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή την οποία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ

ΔΗΛΩΣΗ

Με την παρούσα δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή που έχει προκηρύξει από 15/7/2024 η ΑΔΕΔΥ, από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4823/21 καθώς και από την Υπουργική Απόφαση υπ’αριθμ.9950/ΓΔ5 -ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της» και σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κ.τ.λ.).

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Η εμφανής κατοχή και χρήση των κινητών τηλεφώνων, οι αυτόνομες τάξεις (χωρίς εκπαιδευτικούς), τα νέα σχολικά βιβλία (από τον Σεπτέμβρη του 2026), το καλάθι του μαθητή, τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά και η καταφανέστατη άγνοια του Υπουργείου Παιδείας για την σχολική πραγματικότητα ή αλλιώς …καλή σχολική χρονιά.


Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γενικότερα αρέσκονται στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς να παρουσιάζουν τις σημαντικές αλλαγές που φέρνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία έτσι ώστε να συντηρήσουν το παραμυθάκι της στήριξης και της σημασίας που δίνουν στο δημόσιο σχολείο. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν είναι να απεργάζονται την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου έχοντας βέβαια στραμμένη την προσοχή της στην ικανοποίηση των αναγκών και επιθυμιών των ιδιωτικών συμφερόντων και του κεφαλαίου. Ας δούμε όμως ποιες είναι πραγματικά οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο δημόσιο σχολείο.