Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης

 

Τους τελευταίους μήνες του σχολικού έτους 2023-2024 η σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης αντιμετώπισε συμβάν αποκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών, που έλαβε χώρα σε εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στα Ιωάννινα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων επιλήφθηκε του ζητήματος και σε συνεδριάσεις του έλαβε όλα τα προβλεπόμενα για την περίπτωση από την ισχύουσα νομοθεσία παιδαγωγικά μέτρα και πλέον αυτών προέβη και σε άλλες ενέργειες που προέβλεπε η νομοθεσία γι’ αυτές τις περιπτώσεις (συνδρομή Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης, συμβολή κοινωνικών λειτουργών - ψυχολόγων, προγραμματισμός δράσεων τη νέα σχολική χρονιά), ώστε η υπόθεση να προβληματίσει το σύνολο των μαθητών/τριών και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες πράξεις. Ο Σύλλογος ενήργησε άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη το παιδαγωγικό κλίμα που πρέπει να διασφαλίζεται στο σχολείο, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως η Δ.Δ.Ε. Έβρου παρήγγειλε ΕΔΕ για το συμβάν, ενώ παράλληλα η εμπλοκή των γονέων του θιγόμενου μαθητή, που δεν θεώρησαν τα ληφθέντα από τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών παιδαγωγικά μέτρα προσήκοντα, αλλά προσπάθησαν με ποικίλους τρόπους να συγκληθεί εκ νέου ο Σύλλογος, επιδιώκοντας την επιβολή του παιδαγωγικού μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος ως μόνου αποδεκτού για εκείνους, - παρ΄ ότι δεν προβλεπόταν για την περίπτωση από την ισχύουσα νομοθεσία -περιέπλεξε την κατάσταση και όξυνε το κλίμα στη σχολική κοινότητα. Αυτό οδήγησε τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02 του σχολείου να αιτηθούν την εξαίρεση της Συμβούλου Εκπαίδευσης ΠΕ02 του Ν. Έβρου -που ενεπλάκη στην υπόθεση ως μητέρα μαθητή- αίτημα που ικανοποίησε με απόφασή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ωστόσο

οι πιέσεις, οι απειλές, οι απαξιωτικές εκφράσεις για τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου στα Μ.Κ.Δ. και η στοχοποίηση του Συλλόγου Διδασκόντων διατάραξαν όλη τη σχολική διαδικασία και μάλιστα σε περίοδο εξετάσεων και συνεχίζονται ακόμη και τώρα.

 

Τα συμπεράσματα είναι προφανή:

§     Αυτό είναι το «νέο» σχολείο των «άριστων στελεχών», που νομίζουν ότι για κάθε ζήτημα τους «παίρνει» με τις πλάτες των αντιεκπαιδευτικών νόμων και της πολιτικής της κυβέρνησης να πιέζουν, να στοχοποιούν, να απειλούν τους εκπαιδευτικούς που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους μέσα στις σχολικές αίθουσες να στηρίξουν τους μαθητές και τη μορφωτική διαδικασία.

§     Αυτή είναι η αντιπαιδαγωγική αντίληψη που επιχειρείται να μας επιβληθεί, ότι δηλαδή τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται με πλατφόρμες, τιμωρίες, καταστολή, διοικητικά μέτρα, δικαστήρια.

§     Αυτή είναι η στάση κάποιων διευθύνσεων και στελεχών εκπαίδευσης που προσπαθούν να επιβάλουν τις αντιδραστικές απόψεις της κυρίαρχης πολιτικής ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις, τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης του εκπαιδευτικού.

§     Αυτή είναι η κατάσταση που μπορεί να διαμορφώσει η αξιολόγηση μέσα στα σχολεία και αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί να δώσουν με μαζικότητα και μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση τη νέα σχολική χρονιά.

 

Ως  Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

§     Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στους συναδέλφους του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης και αντιστεκόμαστε σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησής τους απ’ όπου κι αν προέρχεται.

§     Ζητούμε να παύσει άμεσα κάθε πειθαρχική διαδικασία στο 1ο ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης, να  λήξει  η διενεργούμενη Ε.Δ.Ε. και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

§     Ζητούμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και το παιδαγωγικό κλίμα στο σχολείο και να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ το δημόσιο σχολείο, τον λόγο και την πειθώ ως παιδαγωγικά μέσα, την ελευθερία στη λήψη των αποφάσεων, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την αγωνιστική στάση ζωής ΕΝΑΝΤΙΑ στο σχολείο της αγοράς, τον αυταρχισμό, την αλαζονεία, τον ατομισμό και τη χειραγώγηση και είμαστε σίγουροι ότι η Γλώσσα της παιδείας είναι πιο δυνατή από τη Γλώσσα της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου