Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στην εκπαίδευση.


Τα ψέματα του Υπουργείο Παιδείας, για τον περίφημο εξορθολογισμό και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που υποστηρίζουν ότι αυτός έχει, αποκαλύφθηκαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο μετά από τo έγγραφο Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης που βγήκε στη δημοσιότητα και μιλάει ξεκάθαρα για εξοικονόμηση προσωπικού από τις συγχωνεύσεις. Όχι βέβαια ότι πέσαμε από τα σύννεφα ή ότι είχαμε αμφιβολίες για τις προθέσεις και τους στόχους του.

Είναι αδιανόητο όμως να αναγκάζονται οι μαθητές της Γ τάξης του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς που επέλεξαν τον Προσανατολισμό Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας να αλλάξουν σχολείο και να φοιτήσουν στο 3ο ΓΕ.Λ. γιατί το τμήμα τους χαρακτηρίστηκε ολιγομελές, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές της Γ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς που επέλεξαν τον Προσανατολισμό Ανθρωπιστικών Σπουδών να αναγκάζονται να φοιτήσουν στο 2ο ΓΕ. Λ. Καστοριάς γιατί το τμήμα τους χαρακτηρίστηκε επίσης ολιγομελές. Αδιανόητο είναι επίσης να εξωθούνται μαθητές των ΕΠΑ.Λ. της περιοχής μας να αλλάξουν τομέα ή ειδικότητα ή ακόμα και σχολείο γιατί οι επιλογές τους δεν ανήκουν στις δημοφιλείς ειδικότητες.

    Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο επηρεάζεται ο ψυχισμός και η απόδοση του μαθητή όταν αναγκάζεται να αλλάξει μαθησιακό και σχολικό περιβάλλον και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στη Γ Λυκείου, όπως εύκολα συνειδητοποιεί κάποιος την απουσία ενσυναίσθησης και την άγνοια της σχολικής πραγματικότητας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μη έγκριση των χαρακτηριζόμενων ως ολιγομελών τμημάτων και οι συγχωνεύσεις είναι μία συνειδητή επιλογή του Υπουργείου Παιδείας που εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και πολιτικές.

Καλούμε λοιπόν γονείς και μαθητές να συνταχθούν με τους εκπαιδευτικούς προκειμένου όλοι μαζί να αποτελέσουμε ανάχωμα στην αντιεκαπιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Καλούμε την ΔΔΕ Καστοριάς και την ΠΔΕ Δυτ. Μακεδονίας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων η λειτουργία των οποίων δεν έχει εγκριθεί.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί επιτέλους τις επιλογές των μαθητών και να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη πολιτική που πλήττει κατάφωρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, να σταματήσει τις συγχωνεύσεις και να εγκρίνει τη λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων σε όλα τα σχολεία και να στελεχώσει άμεσα όλα τα σχολεία με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πάνω από όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Όλοι οι μαθητές στα σχολεία τους, στις ειδικότητες, τους τομείς 
και τις ομάδες προσανατολισμού της επιλογής τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου