Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων


Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως το Υπουργείο Παιδείας για την λογιστική προσέγγισή του τόσο στην κατανομή των μαθητών στα τμήματα, όσο και στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, ενώ μόλις λίγο καιρό πριν είχαμε επισημάνει την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των αντιεκαπιδευτικών ρυθμίσεων που έχει φέρει στο δημόσιο σχολείο για την μείωση των εκπαιδευτικών κενών. Το αποτέλεσμα είναι η μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή, συγχωνεύσεις/συμπτύξεις τμημάτων, προσαύξηση στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα κατά 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαστική μετακίνηση μαθητών σε άλλο σχολείο.

  

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου παιδείας για την έγκριση, κατ’ εξαίρεση λειτουργίας των χαρακτηριζόμενων ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ. απλώς έρχεται να μας επιβεβαιώσει. Αρκετά ολιγομελή τμήματα σχολείων της ΔΔΕ Καστοριάς δεν έχουν πάρει έγκριση λειτουργίας με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μαθητές να αναγκάζονται να αλλάξουν τομέα ή/και ειδικότητα ή να αλλάξουν σχολείο και σε άλλες περιπτώσεις τη σύμπτυξη τμημάτων. Και όλα αυτά ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται, κάτι που πιθανότατα θα άλλαζε και τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα. Δυνατότητα όμως εγγραφής μαθητών στα ολιγομελή τμήμα που δεν έχουν εγκριθεί δεν υπάρχει. Εν ολίγοις καταργούνται ολόκληροι τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑ.Λ. Επιπλέον συνάδελφοι και συναδέλφισσες μπαίνουν σε μία διαδικασία αναζήτησης ωρών σε άλλα σχολεία για την συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου.

Θεωρούμε αδιανόητο να εξωθούνται μαθητές να αλλάζουν σχολείο προκειμένου να φοιτήσουν στους τομείς και τις ειδικότητες που επιθυμούν ή να αλλάξουν τομέα ή/και ειδικότητα όπως επίσης θεωρούμε αδιανόητο να στοιβάζονται οι μαθητές στις σχολικές τάξεις για να μπορέσει το Υπουργείο να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς. Δεν τολμούμε καν να σκεφτούμε την περίπτωση οι μαθητές αυτοί να βρεθούν εκτός δημόσιου σχολείου.

Γι’ αυτό καλούμε:

την ΔΔΕ Καστοριάς να αποστείλει εκ νέου, τεκμηριωμένη εισήγηση στην ΠΔΕ Δυτ. Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση λειτουργίας και των υπόλοιπων ολιγομελών τμημάτων της ΔΔΕ Καστοριάς.

την ΠΔΕ Δυτ. Μακεδονίας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων η λειτουργία των οποίων δεν έχει εγκριθεί.

το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη πολιτική που πλήττει κατάφωρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και να εγκρίνει τη λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων σε όλα τα σχολεία.

Καλούμε επίσης μαθητές, γονείς και κηδεμόνες να συντονιστούν με τα εκπαιδευτικά σωματεία για την από κοινού προώθηση και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Απαιτούμε:

·         ανώτατος αριθμός μαθητών στη γενική παιδεία 20, 15 στις ομάδες προσανατολισμού/τομείς/ειδικότητες και 10 στα εργαστήρια.

·         καμία εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής ρύθμισης της προσαύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη κατά 10%.

·         να μη γίνει καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητή σε άλλο σχολείο ή ομάδα προσανατολισμού/τομέα/ειδικότητα.

·         το Υπουργείο να εγκρίνει άμεσα όλα τα χαρακτηριζόμενα ως ολιγομελή τμήματα τομέων, ειδικοτήτων και ομάδων προσανατολισμού.

·         μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με αποκλειστικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

·         καμία λειτουργία ψηφιακού σχολείου.

 

Πάνω από όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Όλοι οι μαθητές στα σχολεία τους, στις ειδικότητες, τους τομείς και τις ομάδες προσανατολισμού της επιλογής τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου