Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ. Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

η θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς ολοκληρώνεται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και της εργαλειοποίησης της από την κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, για να περάσει όλες τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτήρησης στην εκπαιδευτική κοινότητα και να δημιουργήσει ένα σκληρό - ανταγωνιστικό σχολείο της αγοράς, των διακρίσεων και της κατασκευασμένης αριστείας. Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις την τελευταία τριετία πλήττουν ανεπανόρθωτα τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας όσο και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Tο καταιγιστικό αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αλλά και η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και η ανάγκη για ασφαλή σχολεία αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα της περιόδου. Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς προσπάθησε αυτή την ιδιάζουσα περίοδο να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους συναδέλφους αλλά και την κοινωνία της Π.Ε. Καστοριάς:

αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές και επιπτώσεις των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας,

κοινοποιώντας και υλοποιώντας τις αποφάσεις του κλάδου όπως αυτές προέκυπταν μέσα από τα συλλογικά όργανα,

καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες, ολιγωρίες και παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης,

απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων/αποφάσεων για τη στήριξη των σχολείων, την κάλυψη των κενών, κ.ά.

παρεμβαίνοντας για την άμεση επίλυση προβλημάτων που ανέκυπταν.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς προσπάθησε δηλαδή μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια να κάνει πράξη τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου χωρίς όμως να αποφεύγει να σταθεί κριτικά και αυτοκριτικά ως Δ.Σ. στη μικρή συμμετοχή των συναδέλφων στις Γενικές Συνελεύσεις που πρέπει να αποτελούν τον κορυφαίο χώρο συζήτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και επιδιώξεων του κλάδου. Η συντριπτική όμως συμμετοχή των συναδέλφων στις κομβικής σημασίας κινητοποιήσεις όπως η απεργία – αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια αλλά και από τις διαδικασίες αξιολόγησης καθώς και η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 11ης Οκτώβρη 2021 μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για να υψώσουμε τείχος αντίστασης στην προσπάθεια αποσάθρωσης του δημόσιου σχολείου.

Απολογισμός Δράσης

Παρατήρηση: Τα έγχρωμα γράμματα & αριθμοί αποτελούν υπερσυνδέσεις που αφορούν το αντικείμενο αναφοράς.

Συνδικαλιστικά

  • Συμμετοχή στις 8 (οκτώ) Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας που πραγματοποιήθηκαν.

  • Συμμετοχή με τρεις σύνεδρους στο 19ο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. (Ιούλιος 2019).

  • Συμμετοχή στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με ένα σύνεδρο (Δεκέμβριος 2019)

  • Συμμετοχή στη συνδιάσκεψη (Σεπτέμβριος 2019) των Ε.Λ.Μ.Ε. και των Αιρετών Βορείου Ελλάδας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ.

  • Συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη (Ιανουάριος και Απρίλιος 2019)

  • Πραγματοποίηση 1 τακτικής και 9 έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς.

  • Συμμετοχή και στήριξη όλων των απεργιών, απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Καστοριά. Κήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας. (1, 2, 3, 4, 5)

  • Παρεμβάσεις και προώθηση των θέσεων και δράσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και της Ομοσπονδίας σε τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε. καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

  • Τοποθετήσεις - ανακοινώσεις – ψηφίσματα – καταγγελίες (με χρονολογική σειρά):

Δράσεις Αλληλεγγύης


Οργανωτικά

  • Φορολογική τακτοποίηση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς (κατάθεση φορολογικής δήλωσης για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 & 2020.

  • Συνεχής ενημέρωση του Blog της Ε.Λ.Μ.Ε (40.000 επισκέψεις την τριετία). (http://elmekastorias.blogspot.gr/)


Οικονομικός Απολογισμός

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για την τριετή θητεία του Δ.Σ. καθώς και μία ανάλυση των εξόδων ανά γενική κατηγορία.


Ύστερα από έλεγχο των βιβλίων και των παραστατικών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/01/2022, το εποπτικό συμβούλιο (Μακρίδης Αλέξανδρος, Βασιόπουλος Σωκράτης και Παπανδρέου Χρήστος) αποφάνθηκε ότι ορθώς έγινε η οικονομική διαχείριση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το χρονικό διάστημα 12/12/2018 – 30/01/2022)

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την επίθεση της στο δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας διακαιώματα για αυτό και η ισχυροποίηση του σωματείου και η συλλογική δράση φαντάζει μονόδρομος. Η μετάβαση από την ψήφο ανάθεσης στην ενεργή συμμετοχή, από το ατομικό στο συλλογικό, είναι αυτό που χρειάζεται το Δ.Σ. για να μπορέσει να δώσει αγωνιστική ενότητα και συνοχή στο σωματείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.

Με βάση όλα τα παραπάνω σας καλούμε να στηρίξετε τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ.


Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου